Bijgewerkt: 25 juli 2024

De oorlogsbunker van Amstelveen is geopend

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
08-05-2022

De renovatie van de oorlogsbunker aan de Wolfert van Borsselenweg in Amstelveen is afgerond. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn aangepakt, zodat de historische locatie klaar is voor educatief gebruik.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De gerenoveerde oorlogsbunker naast de Pauluskerk is eindelijk open op 8 mei 2022


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Er kwamen veel bezoekers naar de bunker om de kleine expositie te bekijken

Op zondag 8 mei 2022 konden geïnteresseerden voor het eerst een bezoek brengen en een kleine expositie van  ingericht met objecten en foto’s uit de verzameling van René Kok over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. De Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en heeft onder andere vitrines beschikbaar gesteld.

Deze Paulusbunker wordt zo genoemd, omdat hij tegenover de Pauluskerk ligt. In 2016 is deze bunker door de gemeente Amstelveen aangewezen als gemeentelijk monument. Recent zijn de restauratiewerkzaamheden afgerond. De bunker is in 1943 gebouwd door de Duitse bezetter. Het is het enige bouwwerk in Amstelveen dat nog herinnert aan de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

In een van de vitrines zijn er veel distributiebonnen te zien. Distributiebonnen werden gebruikt gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling was bovendien om hamsteren en speculaties te voorkomen.
Lees meer over de Tweede Wereld Ooorlog

Veel woningen in deze wijk waren geconfisqueerd door Duitse officieren. Zij lieten de toren van de Pauluskerk slopen, zodat de toren niet kon dienen als herkenningsbaken bij bombardementen van de geallieerden. De indeling van de bunker is typerend voor een manschappen-verblijf en volgens getuigen is het gebouw gebruikt door de meteorologische dienst van de Luftwaffe eenheden op Schiphol. Helaas is hier in de archieven niets over terug te vinden en weten we dit niet 100% zeker.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten was ook aanwezig: 'De bunker, een gemeentelijk monument, is een van de weinige tastbare historische herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen en daarom een belangrijk hulpmiddel om over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te kunnen vertellen aan huidige en volgende generaties. De expositie op deze locatie maakt extra indruk aan de bezoekers'

Vanaf het schooljaar 2022-2023 kunnen groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen de bunker bezoeken. De locatie aan de Wolfert van Borsselenweg is opgenomen in het lespakket Historisch Besef en maakt onderdeel uit van de leerlijn over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Scholen kunnen zich inschrijven om les te geven in de bunker. Het is te klein voor de hele klas en daarom worden ze in drie groepen verdeeld. Eén groep krijgt les in de bunker en dan worden verhalen over de bunker verteld. De tweede groep krijgt buiten les over de betekenis van de Pauluskerk in de tijd van WOII en de derde groep over de tegenoverliggende huizen en wat daar in WOII heeft plaatsgevonden.

De bunker aan de Wolfert van Borsselenweg is op zaterdag 14 mei 2022 tussen 11:00 en 15:00 uur vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Iedereen is welkom om het resultaat van de renovatie en de expositie te komen bekijken.

Lees ook het verhaal over de Bunker vanaf 2017

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.