Bijgewerkt: 22 juli 2024

De bouw van
een Bunker - 1943

Foto's -> Wereldoorlog II -> Van Toen naar Heden

De bouw vaneen Bunker
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

De Bunker
Bron: Stelling van Amsterdam.org - Dhr G.A. Ros

Toen de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog beslag legden op de Pauluskerk, werd de kerktoren gesloopt, zodat de toren niet kon dienen als herkenningsbaken. Toch bleef de angst voor een bombardement bestaan. Daarom kapten ze in 1943 bomen in het parkje aan de Wolfert van Borsselenweg, tegenover de Pauluskerk en bouwden een kleine bunker op de dijk. Dit werd een slaapplaats voor de bemanning van het telegraaf- meteo-station die aan de andere kant van de dijk werkte. Hun taak was om elke ochtend via weerballonnen de weersomstandigheden voor Schiphol te bepalen.

Keizer Karelweg bunkers.jpg
(Bron: Stelling van Amsterdam.org)

Tekening van de Keizer Karelweg met bunkers uit 1949

Op 24 februari 1945 werd de buurt gebombardeerd door de RAF met Hawker Typhoon jachtbommenwerpers.

Hawker Typhoon
(Bron: RAF)

Hawker Typhoon jachtbommenwerper

Via het Nederlandse verzet werd namelijk duidelijk, dat in een villa aan de Charlotte van Montpensierlaan de bevelhebber van de Duitse Wehrmacht, general Friedrich Christiansen woonde.

Friedrich Christiansen
(Bron: Wikipedia - 2003)

Friedrich Christiansen (1879-1972) was een Duits legerofficier. Christiansen was van 29 mei 1940 tot 7 april 1945 Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden (onder het Oberkommando der Wehrmacht) en van 10 november 1944 tot 28 januari 1945 opperbevelhebber van het 25ste leger. Hij gaf op 2 oktober 1944 de opdracht om een razzia uit te voeren in het Gelderse dorp Putten, nadat een Puttense verzetsgroep een Duitse officier had doodgeschoten. Christiansen werd in 1948 in Arnhem tot 12 jaar cel veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij werd echter in december 1951 vrijgelaten door gezondheidsklachten en overleed negen dagen voor zijn 93ste verjaardag in december 1972. Het werd Duitse militairen niet toegestaan zijn begrafenis in uniform bij te wonen

Door de Typhoons afgevuurde 2 raketten werden 11 mensen van de Charlotte van Montpensierlaan direkt gedood en later nog 22 aan hun verwondingen overleden. De villa van generaal Christiansen werd niet geraakt en hij heeft het bombardement overleefd.

Na de bevrijding werd de bunker bezit van de gemeente Amstelveen. In het begin gebruikte de gemeentelijke plantsoenendienst het gebouw voor opslag van schoffels, scheppen, kruiwagens enz. Rond 1955 wilde de gemeente de bunker opblazen. Dit bracht echter teveel risico met zich mee vanwege de nabij gelegen sloot achter de dijk. In 1968 werd de bunker gekraakt door een aantal jongeren, maar bleek nogal onveilig te zijn. Uiteindelijk werd besloten de bunker als een gezelligheidsruimte voor jongeren van de Pauluskerk te gaan gebruiken. Om dit te kunnen bereiken moest de bunker eerst een grondige inspectie ondergaan en veilig worden gemaakt. De ruimte van 1,5 m. onder de bunker werd dichtgemaakt en één van de drie luiken werd dichtgemetseld. De binnenmuren rondom dit luik werd weggehakt dus kwam er meer ruimte. Ook een gedeelte van het dik betonnen dak werd verwijderd. Op 17 September 1969 werd De Bunker een jongeren sociëteit.

Tekening Paulusbunker
(Bron: Stelling van Amsterdam.org)

Tekening van de Paulusbunker uit 1949


Bunkertekening van Carlo
(Bron: Carlo Roof)

Tekening van de Paulusbunker uit 2005

Gemodificeerde tekening van de bunker uit 2005. Een grote stuk betonnen tussenmuur is gesloopt en naast de ingang een toiletruimte geplaatst. Opvallend is, dat op de originele tekening de hoogte van het gebouw is 2 m 60 cm en op de tekening uit 2005 maar 1 m 80 cm.

Tegenover de bunker staat een woonhuis, dat ook gebouwd werd door de Duitsers, met een gangenstelsel, dat leidde naar de bunker. Welk huis het precies is aan de Keizer Karelweg, is ons onbekend. Weet u het, e-mail naar José van Amstelveenweb.com met dank.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Wereldoorlog II