Bijgewerkt: 29 maart 2024

De meeste nieuwe thuiszorgaanbieders voldoen niet aan de eisen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
02-08-2018

Iedere burger moet kunnen vertrouwen op goede en veilige zorg. Dat geldt ook voor de zorg thuis. Zorgaanbieders moeten voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen en aan het eigen kwaliteitskader. Daar toetst de inspectie op. Voor nieuwe en ook kleine zorgaanbieders gelden dezelfde eisen als voor alle andere zorgaanbieders. – meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Uit inspectieonderzoek blijkt dat de meeste nieuwe zorgaanbieders in de thuiszorg bij een eerste bezoek door de inspectie niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Bij hertoetsing binnen twee maanden voldoet een meerderheid wel aan de eisen, maar een groot aantal toch nog niet of onvoldoende. Bij zorgaanbieders die nog niet aan de eisen voldoen, stelt de inspectie vervolgonderzoek in. Indien er ernstige risico’s zijn gesignaleerd, pakt de inspectie deze met spoed op. Als een zorgaanbieder niet in staat is of niet bereid is om de zorg te verbeteren, kan de inspectie een andere maatregel nemen.

In de afgelopen jaren maakte de thuiszorg een grote ontwikkeling door, met veel nieuwe toetreders en organisatievormen. De inspectie vindt dat risico’s in de thuiszorg meer aandacht verdienen. Daarom gaat de inspectie nog dit jaar - en ook komende jaren - meer toezicht houden op de thuiszorg. Niet voldoen aan de randvoorwaarden voor veilige en goede zorg is een risico, maar instellingen krijgen van de inspectie ook de kans te verbeteren. Heeft de inspectie er vertrouwen in dat een zorgaanbieder verder werkt aan verbetering? Dan zal die zorgaanbieder daar ruimte voor krijgen. Als de inspectie dat vertrouwen niet heeft, dan krijgt die zorgaanbieder prioriteit in het risicotoezicht. 

Veel thuiszorgorganisaties bieden ook of in hoofdzaak WMO-zorg. Dan ligt er voor het toezicht ook een taak bij de gemeenten. Nieuwe zorgaanbieders komen pas in beeld bij de inspectie als ze al enige en soms al langere tijd zijn begonnen met het leveren van (wmo)zorg. De nieuwe wet Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) die waarschijnlijk in 2019 in werking treedt, verplicht nieuwe aanbieders zich vooraf te melden. De nieuwe wet moet ertoe leiden dat nieuwe zorgaanbieders zich bewust zijn van de wettelijke eisen en het kwaliteitskader van de eigen sector, vóórdat ze met de zorgverlening gaan beginnen. Daar gaat de inspectie op toezien. Want elke burger heeft recht op goede en veilige zorg.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.