Bijgewerkt: 28 maart 2024

De laatste oliebollen en appelflappen van 2016 in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
31-12-2016

De lekkerste oliebollen en appelflappen eenvoudig maken

Oliebollen. 1 pak Oliebollenmix, 150 gr rozijnen en krenten, 1 appeltje, (eventueel sukade (Sukade is de gesuikerde schil van de vrucht van de sukadeboom, Citrus medica) 50 g en 500 ml water. Wel de rozijnen/krenten 15 minuten. Giet ze af, droog ze en haal ze even door de bloem. Dat voorkomt dat ze allemaal naar 1 kant in het deeg, in de oliebol, zakken. Schil het appeltje en snijdt het in kleine blokjes. Leeg het pak oliebolmix in een grote beslagkom, doe het water erbij en roer het geheel goed door. Roer daarna de krenten/rozijnen en het appeltje erdoor. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het mengsel 45 minuten rijzen op een rustige plek. Gebruik olie en geen vetblokken, want dat vet stolt op de oliebol en ziet er niet smakelijk uit. Verwarm de olie tot ongeveer 190 graden in de pan.



Bakken. Zet twee grote eetlepels in een kannetje water klaar en leg in een vergiet wat keukenpapier om na het bakken de oliebollen uit te laten lekken. Schep met 1 lepel een bolletje af langs de rand van de kom en veeg het bolletje met de andere lepel van de lepel af, de olie in. Doe niet te veel bollen tegelijk, want dan duurt het bakken langer. Bak 2 minuten en rol dan met de lepel de oliebol om en bak nog twee minuten. Met een schuimspaan de bollen uit de olie halen en uitlaten lekken. Knip eventuele lelijke stekels af met een schaar, leg de bol op een schaal en bestrooi met poedersuiker. Uit één pak oliebollenmix, komen zo’n 20 oliebollen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De laatste oliebollen van 2016


Appelflappen. 1 pak Oliebollenmix van 500 g, 5 grote goudrenetten, en 750 ml melk. Schil de appels en haal het klokhuis eruit met de appelboor. Snijdt de appels in plakken en leg ze op een schaal. Strooi vanillesuiker en kaneel over de schijven en laat het een kwartiertje intrekken. Doe een pak oliebollenmix in een kom en voeg 750 ml melk bij. Roer het geheel tot een glad papje. Verwarm de olie tot 190 graden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De laatste appelflappen van 2016


Bakken. Leg naast de beslagkom keukenpapier om de appelflappen na het bakken uit te laten lekken. Dep de suiker/kaneel op de appelschijven wat af. Doe dan stuk voor stuk een paar appelschijven in het beslag. Neem de steel van een pollepel, steek die door de opening van de appelschijf, laat een beetje uitlekken en doe de schijf in de olie. Doe niet te veel appelschijven tegelijk zodat de olie op temperatuur blijft.

Draai na 2 minuten de appelschijf om met de steel van de lepel en bak nog eens 2 minuten. Daarna met de schuimspaan de appelflappen uit de olie halen en op keukenpapier uitlaten lekken. Knip met een schaar eventuele lelijke stekels af. Leg de appelflappen op een schaal, bestrooi ze met suikerkaneelmengsel of poedersuiker. Eet smakelijk.

Gebruikte olie. Bij veel gemeenten in Nederland is het mogelijk om gebruikt frituurvet, of bakolie in te leveren, aangezien zij het nut van het recyclen inzien. Dit wordt ook steeds populairder. Het merendeel van de mensen, dat zelf oliebollen bakt, loost het in het riool, hetgeen voor behoorlijke milieu overlast zorgt. Tip van de redactie van Amstelveenweb.com: Bewaar de lege fles van de olie en giet na het bakken, de afgekoelde olie terug in de fles. Bij de milieu-werf in elke gemeente kunt u deze flessen afgeven. Wilma Schouten uit Amstelveen heeft nog een andere tip: 'Op bijgaande link kan iedereen de plek opzoeken, waar hij/zij zijn gebruikte frituurolie en frituurvet kan inleveren.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.