Bijgewerkt: 18 april 2024

De kwaliteit van de Wi-Fi in woonwijken kan veel beter

Nieuws -> Informatief

Bron: Agentschap Telecom
09-03-2015

Het gebruik van Wi-Fi in woonwijken en stadscentra in de 2,4 GHz band is zo hoog, dat meer dan de helft van de gebruikers problemen heeft. De kwaliteit van de verbinding is daar slecht te noemen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Agentschap Telecom. Als meer gebruikers zouden overstappen op de 5 GHz Wi-Fi-band, zou de kwaliteit van de verbinding aanzienlijk verbeteren.

Wie in een woonwijk op de mobiele telefoon een Wi-Fi netwerk zoekt, ziet vaak een aanbod van 30 – 40 verschillende netwerken. Vrijwel al die Wi-Fi netwerken werken in dezelfde 2,4 GHz band, een band die al eerder dreigde vol te lopen. Gevolg is, dat al deze netwerken elkaar storen en het gebruik van Wi-Fi steeds problematischer verloopt. Wie foto’s wil versturen, een film downloaden, of wil Skypen, krijgt dan vaak òf een vertraagde verbinding, òf wordt onderbroken. Elk huishouden van twee, of meer personen kan al snel 10, of meer apparaten hebben die op Wi-Fi werken. Denk aan draadloze printers, tablets, smart TV’s, smartphones, en afstandsbedieningen.

180 locaties

Agentschap Telecom heeft onderzoek laten doen naar het Wi-Fi gebruik in woonwijken, winkelcentra en kantoorparken. Op meer dan 180 locaties in Nederland zijn proefopstellingen gebruikt om te meten- hoeveel data er verstuurd kan worden over het netwerk. Aanleiding is de eerdere waarschuwing- dat de veelgebruikte 2,4 GHz band aan het vollopen is. Nu er de laatste jaren veel draadloze apparatuur is bijgekomen, wordt de drukte en hinder voor de gebruikers ook groter. Uit het onderzoek blijkt, dat de verbinding verbetert, wanneer overgeschakeld wordt naar de 5 GHz Wi-Fi band. Dit kan door de instellingen van de Wi-Fi router aan te passen, moderne dualband-routers kunnen op zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequenties werken. Als de router deze mogelijkheid niet heeft, kan een andere router geïnstalleerd worden. Voorwaarde is wel- dat de draadloze apparaten  dit ook ondersteunen. Vooral de draadloze apparatuur die de laatste jaren op de markt is gebracht, kan vaak op beide Wi-Fi frequenties werken.

Uit het onderzoek is gebleken, dat er ruim voldoende capaciteit beschikbaar is in de 5 GHz band. Er is bovendien een veel grotere bandbreedte beschikbaar, waardoor een veel snellere verbinding mogelijk is. Ook stoort het Wi-Fi-signaal in de 5 GHz veel minder het gebruik van de buren. Agentschap Telecom voorziet hierdoor een verbetering van de breedbandsnelheid door gebruik te maken van deze frequentie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.