Bijgewerkt: 28 september 2022

De held van de mensheid

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
12-04-2011

50 jaar geleden was de eerste succesvolle ruimtevaartreis

Op 12 april 1961 in de Sovjet-Unie, in het district Saratov bij de stad Engels, zag een boerin samen met haar dochter een vreemde parachute, die op het veld landde aan de rand van de stad. Ze waren enorm geschrokken, maar werden wat geruster, toen de parachutist Russisch met hen ging spreken. Hij vertelde, dat hij net uit de ruimte was teruggekomen en dat hij dringend met Moskou moest bellen.

De parachutist was Joeri Aleksejevitsj Gagarin (1934) en dit was de terugkeer van de kosmonaut, die aan de eerste succesvolle ruimtereis deelnam. Op 12 april 1961, vijftig jaar geleden, was Joeri Gagarin de eerste mens die een ruimtereis maakte, aan boord van de Vostok 1. Dit was het eerste bemande ruimtevaartuig, gelanceerd in het kader van het Russische Vostok programma.

Video van het project Vostok-1 (zonder geluid)

In 1960, na een lang zoek- en selectieproces, was Joeri Gagarin gekozen met 19 andere piloten voor het Sovjet ruimtevaartprogramma. Gagarin werd verder geselecteerd voor een elite opleidinggroep, die bekend stond als de Zes van Sochi.

gagarin Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Foto van Joeri Gagarin uit 1962 met postzegels


Gagarin en andere toekomstige kosmonauten werden onderworpen aan experimenten zoals een fysieke en psychologische uithoudingstest. Hij kreeg ook een opleiding voor de komende vlucht. Uit een groep van twintig geselecteerde mensen, werden Gagarin en German Titov gekozen, vanwege hun prestaties in opleiding en hun fysieke kenmerken. De cockpit in de Vostok-1 was erg krap en het was een voordeel, dat beide mannen nogal klein waren. Gagarin bijvoorbeeld, was 1,57 meter lang.

gagarin Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

De Vostok-1 capsule, die werd gebruikt door Joeri Gagarin tijdens de eerste ruimtevlucht. Nu is te zien in het RKK Energia Museum buiten Moskou.


Gagarin werd een internationale beroemdheid en werd bekroond met vele medailles en onderscheidingen, waaronder de 'Held van de Sovjet-Unie', de hoogste eer van de natie. De vlucht met de Vostok 1 was zijn enige ruimtevlucht, maar hij bleef als back-up van de bemanning van het Sojoez-1 missie. Deze missie eindigde in een fatale crash op 25 april 1967. Aan boord was het enige bemanningslid, kosmonaut Vladimir Komarov.

gagarin Amstelveen
(Bron Google - 2011)

Google heeft Gagarin ook niet vergeten op 12 april 2011


Gagarin werd later adjunct-directeur van het Kosmonauten Training Centrum buiten Moskou, dat later naar hem werd vernoemd. Op 27 maart 1968, terwijl hij een routine trainingvlucht uitvoerde van de Luchtmachtbasis Chkalovsky, overleed hij, samen met vlieginstructeur Vladimir Seryogin, in een MiG-15UTI (Midget) toen het vliegtuig neerstortte in de buurt van de stad Kirzhach. De lichamen van Gagarin en Seryogin werden gecremeerd en hun as werd begraven in de muren van het Kremlin op het Rode Plein in Moskou. De oorzaak van de crash die Gagarin had gedood, is onzeker en is onderworpen aan speculatie en complottheorieën in de daaropvolgende decennia.

In april 2011, toen de documenten van een in 1968 door het Centraal Comité van de Communistische Partij ingestelde commissie van het ongeval werden vrijgegeven, bleek dat zowel Gagarin, als Seryogin te scherp hadden gemanoeuvreerd, vermoedelijk om een botsing met een weerballon te voorkomen. Hierdoor was de MiG in een 'superkritische' vluchtsituatie terechtgekomen en in complex meteorologische omstandigheden neergestort.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.