Bijgewerkt: 28 september 2022

De eerste landelijke 'ziekenhuisstaking' in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV/ZHA
17-11-2019

Veel ziekenhuizen sluiten de deuren voor niet spoedeisende hulp op woensdag 20 november 2019. Kijk hier welke ziekenhuizen meedoen. Aan de landelijke ziekenhuisstaking doen 119 locaties mee (83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken, 4 revalidatiecentra). Deze lijst is definitief vastgesteld op 15 november 2019.

Op 16 oktober 2019 hadden de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn een oproep gedaan tot een landelijke ‘ziekenhuisstaking’ op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De komende tijd zullen de vakbonden met ziekenhuismedewerkers in de actiecomités in gesprek gaan over hun deelname. Zij verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren gaan sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.Medewerkers van de deelnemende afdelingen van Ziekenhuis Amstelland werken op woensdag 2019 november alsof het zondag is. Dat betekent dat er geen geplande opnames, afspraken en behandelingen plaatsvinden. Afspraken die gepland stonden op die dag zijn inmiddels verplaatst of worden nog verplaatst


Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn willen een goede cao voor ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging van 5% voor 2019 en een extra toeslag op loon, wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bood in het laatste informele overleg een eenmalige (naar rato dienstverband) van bruto €1.000,- voor 2019, 4% op 1 jan 2020 en 4% op 1 jan 2021. Dat is een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wil de NVZ verslechteringen doorvoeren zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tussen de 200 en 400 euro netto per jaar. Tevens willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%. Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland. De cao ziekenhuizen verliep op 31 maart 2019.

Op woensdag 20 november 2019 gaan medewerkers van Ziekenhuis Amstelland ook actievoeren voor een betere cao tijdens de landelijke actiedag. Dit is door de vakbonden en het actiecomité onlangs aangekondigd. Medewerkers van afdelingen die meedoen gaan een zondagsdienst draaien. Spoedzorg, inclusief spoedbevallingen en spoed OK’s, gaat gewoon door. Lees hier verder, welke afdelingen doen mee.

CAO? Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst die door middel van collectieve onderhandelingen voor werknemers door een of meer vakbonden met de leiding van een onderneming (of met een werkgeversorganisatie) wordt gesloten en waarin de arbeidsvoorwaarden van werknemers op het werk worden geregeld. Dit omvat het regelen van de lonen, uitkeringen en plichten van de werknemers en de plichten en verantwoordelijkheden van de werkgever of werkgevers en bevat vaak regels voor een geschillenbeslechtingsprocedure.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.