Bijgewerkt: 4 december 2021

De eerste TEDxAmstelveen wordt georganiseerd op vrijdag 16 maart 2018

Nieuws -> Informatief

Bron: Mette Reitsma
12-03-2018

Op vrijdag 16 maart 2018 wordt in de ANNA Amstelveen, de voormalige Annakerk op de Amsterdamseweg, de eerste editie van TEDxAmstelveen georganiseerd. Het event is volgens een welbekend Amerikaans concept en bovenal bedoeld om te inspireren, enthousiasmeren en verbinden. Verbinding is tevens het overkoepelende thema voor deze eerste editie en zal bijdragen aan de verbondenheid van alle Amstelveners in de stad.

Medio 2017 heeft Mette Reitsma als initiatiefneemster de stoute schoenen aangetrokken en is aan de slag gegaan om de beoogde TEDx licentie binnen te halen voor de stad Amstelveen. Een franchiseformule, die tot op heden slechts in een aantal steden in Nederland aanwezig is. Om een TEDx te organiseren moet er aan strenge voorwaarden worden voldaan. In de voorbereiding alsmede rond het evenement zelf. Er zijn richtlijnen over hoe om te gaan met communicatie, sponsoring en inhoud van de TEDxTalks. Ook wordt er actief meegekeken door de TED-organisatie om de basis van het TEDx concept te bewaken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Bijeenkomst in ANNA in januari 2018De organisatie van TEDxAmstelveen is geheel in handen van een groep enthousiaste vrijwilligers en wordt gesteund door een aantal organisaties/bedrijven in Amstelveen. Om de TEDxTalks op een professioneel niveau te krijgen, worden alle sprekers ondersteund door een spreker coach. Een team van vijf spreker coaches werkt met de sprekers aan hun presentatietechnieken, een kernachtige boodschap en helpt de soms minder ervaren sprekers naar een heuse TEDxTalk.

Daarnaast zorgt een team van audio en visuele experts voor de juiste apparatuur, verlichting en visuele ondersteuning. Verder werkt er een evenemententeam aan het creëren van een unieke ervaring in de ANNA Amstelveen. De voormalige kerk is een uitstekende locatie voor een evenement als TEDx. TEDx is afgelopen jaren erg populair geworden en veel mensen bekijken de TEDxTalks op internet.  Doordat alle presentaties worden opgenomen en op TED.com worden geplaatst, kunnen de ideeën van de sprekers zich nog verder verspreiden.

Dit jaar staan er 8 sprekers in het programma, welke reeds via de website TEDxAmstelveen.com en Facebook bekend zijn gemaakt. Zij delen samen het thema Verbinding in de TEDxTalks op 16 maart. TEDxAmstelveen onderscheidt zich, doordat een groot deel van de live talks in het Nederlands is. Hierdoor wordt een nog betere verbinding met het publiek gemaakt. Tot grote verrassing van de organisatie werd de voorinschrijving en de daaropvolgende kaartverkoop een enorm succes en waren de ruim 100 kaarten in een paar dagen verkocht. Aan het enthousiasme zal het niet liggen. De organisatie hoopt hiermee te kunnen aantonen dat TEDxAmstelveen de komende jaren een niet weg-te-denken-evenement zal worden.

TED (Technology, Entertainment, Design) is een mediaorganisatie die voordrachten online publiceert voor gratis verspreiding onder de slogan 'ideeën die de moeite waard zijn om te verspreiden'. TED werd opgericht in februari 1984 als conferentie, die sinds 1990 jaarlijks wordt gehouden. TED's vroege nadruk lag op technologie en design, in overeenstemming met de oorsprong van Silicon Valley, maar het heeft sindsdien zijn focus verbreed tot besprekingen over veel wetenschappelijke, culturele en academische onderwerpen.

TEDx zijn onafhankelijke TED-achtige evenementen, die georganiseerd kunnen worden door iedereen die een gratis licentie van TED krijgt, die ermee instemt bepaalde principes te volgen. TEDx evenementen hebben geen winstoogmerk, maar kunnen een toegangsprijs of commerciële sponsoring gebruiken om de kosten te dekken. Ook de sprekers worden niet betaald. Zij moeten ook afstand doen van de auteursrechten op hun materiaal, dat TED kan bewerken en verspreiden onder een Creative Commons licentie. Een TEDx evenement wordt georganiseerd door vrijwilligers uit de lokale gemeenschap, en net als TED evenementen ontbreekt het aan een commerciële, religieuze of politieke agenda. Het doel is om conversatie, verbinding en gemeenschap op gang te brengen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.