Bijgewerkt: 23 juli 2024

De e-bikes zijn populair bij fietsendieven, 37% meer aangiftes

Nieuws -> Informatief

Bron: Pricewise/Politie Basisteam Amstelveen
05-08-2021

Met een stijging van 30% in het aantal verkochte e-bikes was 2020 hét jaar voor de e-bikemarkt. De verwachting is dat deze trend ook in 2021 aanhoudt met een verkoopstijging van 25% ten opzichte van 2020. De e-bike is niet alleen populair onder de consument, maar inmiddels ook onder fietsendieven. Het aantal aangiftes van gestolen e-bikes steeg in 2020 met maar liefst 37% ten opzichte van het jaar ervoor. Wat veroorzaakte deze stijging? Pricewise zocht het uit.

Corona doet e-bikeverkoop stijgen. Volgens onderzoek van GfK nam de e-bikeverkoop vorig jaar flink toe door corona. Nederlanders reizen liever niet (meer) met het openbaar vervoer vanwege het besmettingsgevaar. De weg naar het werk is voor velen ook goed af te leggen met een e-bike én in veel gevallen is de reisduur bijna gelijk aan die met het openbaar vervoer. Daarnaast werkten de beperkt open en gesloten sportscholen de stijging in de hand. Om in beweging te blijven, biedt een e-bike uitkomst.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2021)

Een elektrische fiets, ook bekend als e-bike, is een fiets met een ge?ntegreerde elektrische motor die wordt gebruikt om de aandrijving te ondersteunen. Er zijn wereldwijd vele soorten e-bikes verkrijgbaar, maar over het algemeen vallen ze in twee grote categorie?n uiteen: fietsen die de trapkracht van de berijder ondersteunen (d.w.z. elektrische fietsen) en fietsen die zijn uitgerust met een gashendel, waardoor bromfietsachtige functionaliteit wordt ge?ntegreerd. Beide behouden de mogelijkheid om door de berijder te worden voortbewogen en zijn daarom geen elektrische motorfietsen. De prijzen van de e-bikes vari?ren tussen en paar honderd euro tot 75.000 euro voor een Bugatti e-bike. De prijs vaan een oplaadbare accu kost 300-700 euro


De e-bike wordt ook steeds vaker gebruikt als stadsfiets;,  er is een verschuiving van recreatief naar dagelijks gebruik te zien. Daarnaast is de e-bike niet meer alleen populair onder ouderen; er is een flinke stijging te zien in aanschaf van e-bikes onder personen tot 35 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. E-bikes worden steeds vaker gezien als een goed(koper) alternatief voor een scooter of auto. En doordat veel Nederlanders minder op vakantie gingen, werd het vakantiegeld in veel gevallen gebruikt voor het kopen van een elektrische fiets

E-bikediefstallen op hoogtepunt. Het diefstalpercentage van e-bikes lag altijd fors lager dan bij stadsfietsen, maar ligt inmiddels bijna op hetzelfde niveau. Zo waren er ruim 18.000 aangiftes voor gestolen e-bikes en hoewel het aantal gestolen fietsen volgens cijfers van het CBS afneemt, neemt het aantal gestolen e-bikes juist toe. Daarnaar deed S.A.F.E. onderzoek. De politie spreekt zelfs over een landelijk crimineel netwerk. De toename in het aantal gestolen e-bikes is een gevolg van de toenemende vraag. De vraag naar e-bikes groeit namelijk hard, waardoor de retailprijzen stijgen. Hierdoor stijgt ook de vraag naar tweedehands e-bikes. E-bike-eigenaren kunnen een fietsverzekering afsluiten die dekking biedt voor diefstal en/of schade. Zo verminderen de financiële risico’s voor fietsbezitters.

Vooral jonge mensen geraakt door e-bikediefstal. Het aantal aangiftes van gestolen e-bikes is het grootst bij personen tot 35 jaar. Zo’n 10% van het totaal aantal gestolen fietsen staat niet vast. De e-bike op slot zetten (met eventueel tweede slot) is essentieel. Het diefstalrisico lag bij jongeren ruim 4,5 keer hoger dan bij 65-plussers. De laatste groep zet de fiets namelijk vaker veilig op slot in een schuur of berging, terwijl de jongere doelgroep de fiets vaker in op slot de stad laat staan. Het feit dat de e-bike voor deze groep een relatief dure aankoop is en gestolen kan worden, zorgt ervoor dat personen tot 35 jaar vaker een e-bikeverzekering afsluiten, zo blijkt uit cijfers van Univé.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Overvolle en onbewaakte fiets- en scooterstalling voor het gebouw van de bibliotheek op het Stadsplein van Amstelveen op 26 juni 2021


Gestolen e-bike terugvinden met track en trace en opgeven bij politie. Een gestolen e-bike is door een track-en-trace-systeem vaak terug te vinden. Zo’n 80% van de gestolen e-bikes wordt hiermee opgespoord. Niet iedereen heeft een track-en-trace-systeem op de e-bike, hier zijn namelijk extra kosten aan verbonden. Aangifte doen bij een gestolen e-bike blijft nuttig en voor een vergoeding vanuit de fietsverzekering zelfs noodzakelijk. De verzekeraar vraagt namelijk altijd een aangiftebewijs voordat deze een bedrag voor de gestolen fiets uitkeert. Aangifte doen bij de politie zorgt ervoor dat de e-bike in het fietsdiefstalregister komt te staan. Aan de hand van het framenummer kan de fiets dan opgespoord worden. Voorafgaand aan de aanschaf van een tweedehands e-bike is het verstandig om bij de RDW te controleren of de fiets als gestolen geregistreerd staat.

Meerdere aangiftes binnen van diefstal van fietsen en fietsaccu’s in Amstelveen. De afgelopen dagen komen er meerdere aangiftes binnen van diefstal van fietsen en fietsaccu's. Deze fietsen worden vooral gestolen rondom het Stadsplein maar de dief slaat ook het Buitenplein niet over – meldt de Politie Basisteam Amstelveen op Facebook.
Laat je je fiets (even) staan? Neem dan de accu mee en sluit de fiets goed af met een tweede slot. We doen onderzoek naar de diefstallen en bekijken de camerabeelden.

Zie je een persoon zich verdacht gedragen of overdreven veel interesse hebben in gestalde fietsen? Maak dan melding van een verdachte situatie via 112 bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Amsterdam .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.