Bijgewerkt: 15 mei 2021

De directeur-generaal van de WHO over het bezoek van het team in China

Nieuws -> Informatief

Bron: World Health Organization
13-02-2021

Openingstoespraak van dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus de directeur-generaal van de WHO op de briefing van de lidstaten over COVID-19 op 11 februari 2021:

'Geachte ministers, Excellenties, beste collega's en vrienden,

Goedemorgen, goedemiddag en goedenavond, en dank u dat u zich bij ons voegt voor de briefing van vandaag. Zoals u weet, heeft het onafhankelijke team van deskundigen dat de oorsprong van het COVID-19-virus moet bestuderen, zijn reis naar China beëindigd. Dit was een internationaal team bestaande uit deskundigen uit Australië, Denemarken, Duitsland, Japan, Nederland, Qatar, de Russische Federatie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Vietnam. Het team omvatte ook deskundigen van de WHO, de FAO en het OIE.

Om te beginnen wil ik alle leden van het internationale team bedanken voor hun werk. Dit is een zeer belangrijke wetenschappelijke exercitie geweest onder zeer moeilijke omstandigheden. Zo dadelijk hoort u van twee leden van het internationale team, professor Marion Koopmans, hoofd van de afdeling Viroscience van de Universiteit van Rotterdam, en dr. Peter Ben Embarek, onze WHO-deskundige op het gebied van voedselveiligheid en zoönosen. Het team van deskundigen werkt nog aan zijn eindverslag en wij zien uit naar zowel het verslag als een volledige briefing.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (1965) directeur-generaal van de WHO


Er zijn enkele vragen gesteld over de vraag of sommige hypothesen terzijde zijn geschoven. Ik wil verduidelijken dat alle hypothesen open blijven en verder moeten worden bestudeerd.  Intussen blijft het aantal gevallen wereldwijd dalen, met 17% ten opzichte van vorige week. Dit is de vierde week van dalende gevallen.

Ook het aantal sterfgevallen daalde voor de tweede week op rij, met 88.000 nieuwe sterfgevallen die vorige week werden gemeld - een verschrikkelijk aantal, maar een daling van 10% ten opzichte van de week ervoor. Deze dalingen lijken te danken te zijn aan landen die strengere maatregelen op het gebied van de volksgezondheid toepassen. Maar vergeet niet dat we hier al eerder zijn geweest. Het is nu niet het moment om de maatregelen te laten verslappen, of voor wie dan ook om onze waakzaamheid te laten verslappen.

Elk leven dat nu verloren gaat, is des te tragischer omdat er nu vaccins worden uitgerold. Het virus blijft wijdverspreid circuleren, en er ontstaan nieuwe varianten. Dit is geen onverwachte ontwikkeling, maar het geeft een nieuwe urgentie aan onze wereldwijde inspanningen om deze pandemie onder controle te krijgen. Telkens, wanneer het virus muteert - ongeacht waar ter wereld - kan het de doeltreffendheid van onze vaccins, geneesmiddelen en tests aantasten.

Onlangs is bezorgdheid geuit over een studie, waaruit bleek dat het vaccin van Oxford-AstraZeneca minimaal doeltreffend was bij het voorkomen van milde tot matige ziekte tegen een nieuwe variant van COVID-19. We weten echter nog steeds niet of het vaccin ernstige ziekte veroorzaakt door de variant blijft voorkomen. Deze resultaten herinneren ons eraan dat we alles in het werk moeten stellen om de circulatie van het virus te beperken met behulp van beproefde volksgezondheidsmaatregelen.

Tegelijkertijd moeten we klaar staan om vaccins aan te passen zodat ze effectief blijven, zoals we doen met griepvaccins, die twee keer per jaar worden bijgewerkt. De fabrikanten zullen zich moeten aanpassen aan de evolutie van het virus en rekening moeten houden met de nieuwste varianten voor toekomstige injecties, inclusief boosters. De opkomende varianten onderstrepen waarom het zo belangrijk is de productie op te voeren en de vaccins zo snel en zo breed mogelijk uit te rollen, waarbij prioriteit moet worden gegeven aan gezondheidswerkers in de frontlinie en aan degenen die het meeste risico lopen.

De WHO en onze partners in de ACT Accelerator hebben de basis gelegd. We hebben een mechanisme voor het delen van doses opgezet, snelle processen voor het opstellen van lijsten voor noodgebruik opgezet, mechanismen voor schadeloosstelling en schadevergoeding zonder schuld opgezet en in bijna alle AMC-landen de gereedheidsbeoordelingen voltooid. Maar ik zie drie grote bedreigingen voor het succes van de ACT-versneller en COVAX, die dringend onze aandacht behoeven.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2021)

Wereldwijd waren er op 13 februari 2021 per 9:39 uur CET, 107.686.655 bevestigde gevallen van COVID-19, waaronder 2.368.571 sterfgevallen, gemeld aan de WHO. In Nederland waren er 1.017.302 bevestigde coronagevallen en 14.662 doden


Ten eerste bedraagt het financieringstekort van de ACT-versneller meer dan 27 miljard US$ voor 2021. Hoe langer deze kloof niet wordt gedicht, hoe moeilijker het wordt te begrijpen waarom, aangezien dit slechts een fractie is van de triljoenen dollars die zijn vrijgemaakt voor stimuleringspakketten in de G20-landen. Ten tweede roepen wij alle landen op de COVAX-contracten te respecteren en er niet mee te concurreren. Sommige landen blijven bilaterale overeenkomsten sluiten terwijl andere landen niets hebben.

En ten derde moet de productie dringend worden opgeschaald om het volume aan vaccins te vergroten. Dat betekent innovatieve partnerschappen met inbegrip van technologieoverdracht, licentieverlening en andere mechanismen om knelpunten in de productie aan te pakken. Eerder deze week had ik het genoegen de Verenigde Staten van Amerika te verwelkomen bij de Accelerator Access to COVID-19 Tools. Wij zijn blij met hun steun en betrokkenheid, en zien uit naar hun partnerschap om ervoor te zorgen dat alle landen gelijke toegang krijgen tot vaccins, diagnostica en therapeutica.

Tot slot werd zondag een nieuw geval van ebola gemeld in de buurt van de stad Butembo, in de Democratische Republiek Congo, in hetzelfde gebied, waar onlangs een eerdere uitbraak plaatsvond. Gisteren werd nog een geval bevestigd. Beiden zijn helaas overleden. Dankzij de enorme capaciteit die is opgebouwd Dankzij de enorme capaciteit die tijdens de laatste uitbraak is opgebouwd, beschikken de provinciale gezondheidsautoriteiten nu over aanzienlijke ervaring met de bestrijding van ebola en de preventie van overdracht.

Er worden vaccins naar het gebied gestuurd en de WHO heeft een snelle reactieteam ingezet om de lokale en nationale autoriteiten te ondersteunen. Meer dan 200 contacten zijn geïdentificeerd. We hopen dat de vaccinatie deze week zal beginnen. Excellenties, ik dank u nogmaals voor uw voortdurende betrokkenheid. We kijken uit naar uw opmerkingen en vragen. Ik dank u!'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.