Bijgewerkt: 19 april 2021

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is 92,9 %

Nieuws -> Informatief

Bron: De Nederlandsche Bank
26-08-2020

In het tweede kwartaal van 2020 is de financiële positie van pensioenfondsen verbeterd ten opzichte van het vorige kwartaal. Doordat financiële markten zich enigszins herstelden van dalingen door de coronacrisis van een kwartaal tevoren, steeg het vermogen van pensioenfondsen met EUR 106 miljard naar EUR 1.556 miljard. De verplichtingen stegen in het tweede kwartaal met EUR 56 miljard naar EUR 1.674 miljard. Doordat het vermogen sterker steeg dan de verplichtingen verbeterde de financiële positie - meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

Foto Amstelveen
(Bron DNB - 2020)

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is uitgekomen op 92,9 %. Het is een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 3,3%-punten


Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 92,9 procent. De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is uitgekomen op 92,9 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 3,3%-punten. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer. De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 96,8 procent; een daling van 2,9%-punten. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraden in het tweede kwartaal van 2020 lager waren dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Een pensioenfonds, is een fonds of regeling dat voorziet in een pensioeninkomen. Pensioenfondsen hebben doorgaans grote bedragen te beleggen en zijn de belangrijkste investeerders in beursgenoteerde en particuliere bedrijven. Ze zijn vooral belangrijk voor de aandelenmarkt, waar grote institutionele beleggers domineren. Het doel van een pensioenfonds is om volgens een pensioenregeling na pensionering uitkeringen (pensioen) te doen aan deelnemers aan het fonds, die daartegenover, gedurende hun werkzame leven, pensioenpremie hebben betaald.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.