Bijgewerkt: 3 december 2023

De dag van de grappen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
01-04-2011

De 1 aprilgrap, of in het Engels de April Fools 'Day wordt gevierd over de hele wereld op 1 april van elk jaar. 1 april is geen nationale feestdag, maar wordt algemeen erkend en gevierd als een dag, waar iedereen alle soorten grappen maakt.

De dag wordt gekenmerkt door de goed gehumeurd, of grappige grappen, met uiteenlopende complexiteit om vrienden, familieleden, leerkrachten, buren, collega’s in te luizen. Zoals in Frankrijk, Italië, Zuid-Korea, Japan, Rusland, Nederland, Duitsland, Brazilië, Canada en de VS, de grappen gaan de hele dag door.

Foto Amstelveen
De eeuwige dwaasheid

De vroegste relatie tussen 1 april en dwaasheid kan worden gevonden in Chaucer's Canterbury Tales (1392). Sommige bronnen zeggen dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582.

Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten, of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Kijk ook op de 1 april startpaginaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.