Bijgewerkt: 19 april 2024

De campagne 'Wat de VOG' is gelanceerd

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
12-12-2017

Veel jongeren zien op tegen het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor een baan, of stage. Er zijn bij hen onduidelijkheden over de mogelijke consequenties van een strafblad op het verkrijgen van een VOG en ze zijn bang te worden afgewezen. Terwijl meer dan 99% van de jongeren die een VOG aanvraagt, deze ook krijgt. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker maakt zich er hard voor om de drempels voor een VOG-aanvraag weg te nemen door in te blijven zetten op betere voorlichting aan jongeren.

Foto Amstelveen
(Foto/Bron Nia Palli/Ministerie van Justitie en Veiligheid - 2017)

drs. Sander Dekker (VVD) minister voor RechtsbeschermingVOG-check geeft zekerheid Dekker: 'Sommige jongeren durven geen VOG aan te vragen. Het is juist belangrijk, dat zij zich realiseren, dat ze kansen hebben. Ook als ze ooit een keer de fout in zijn gegaan. Daarom hebben we op de website www.watdevog.nl  een VOG-check gezet die je anoniem kunt invullen: dan weet je hoe je ervoor staat, nog voordat je een officiële aanvraag indient. De meeste jongeren krijgen gewoon een VOG en kunnen aan de slag.'

Om te horen hoe jongeren over de VOG denken, ging de minister op donderdag 7 december 2017 in gesprek met twee studenten: Lotte Broers (PABO, Hogeschool Leiden) en Ayse Temel (Verpleegkunde, ROC van Amsterdam). 'Ik wist niet zo goed wat een VOG eigenlijk is en waarnaar gekeken wordt,' zegt Broers. 'Daarom vind ik het ook moeilijk om de kans in te schatten, dat ik de VOG krijg.' Dienst Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, ontwikkelde de campagne ‘Wat de VOG?’ om jongeren te informeren. Deze campagne loopt tot het eind van het jaar en spoort jongeren aan altijd een VOG aan te vragen.Een strafblad kan gevolgen hebben voor de verklaring omtrent het gedrag (VOG) ook wel 'verklaring (of bewijs) van goed gedrag' genoemd. Iedere werkgever kan voor aanvang van een nieuwe baan naar een dergelijke verklaring vragen. Het is een verklaring waaruit blijkt, dat het gedrag van de sollicitant geen bezwaar oplevert voor de nieuwe baan. Rijden onder invloed is voor een onderwijzer niet relevant, maar voor een taxichauffeur wel. Ook als de sollicitant gaat werken met vertrouwelijke gegevens, of geld kan zijn nieuwe werkgever om een VOG vragen. Een verklaring van geen bezwaar (VGB) is een diepgaander onderzoek.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.