Bijgewerkt: 29 maart 2024

De Woonbond stapt naar de rechter om gluurverhoging

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
21-03-2016

De Woonbond wil schikken met de Belastingdienst en verhuurders, zodat huurders die ten onrechte te veel huur hebben betaald hun geld terug kunnen krijgen en de huren omlaag gaan. De extra hoge huurverhogingen die middeninkomens de afgelopen drie jaar hebben gekregen, zijn onrechtmatig, omdat het verstrekken van inkomensgegevens in strijd was met privacy wetgeving. Dat bleek recentelijk uit een uitspraak van de Raad van State. Op een eerste uitnodiging om over een schikking te komen praten werd door verhuurdersorganisaties en de Belastingdienst afwijzend gereageerd. ´Wij zijn daarom genoodzaakt juridische stappen te ondernemen,´ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Huurflats in Amstelveen


Dat betekent in eerste instantie een kort geding om een einde te maken aan het verwerken van inkomensgegevens. Dat gebeurt op dit moment nog wel, terwijl dat niet mag. Minister Blok wil dit met een wetswijziging mogelijk maken, maar de Eerste Kamer heeft deze wet nog niet aangenomen. Het kort geding dient komende donderdag. Daarnaast bereidt de Woonbond een collectieve zaak voor, om namens de huurders die te veel huur hebben betaald, geld terug te eisen. Het gaat bij benadering om 300 miljoen euro. De huurdersvereniging laat weten nog steeds open te staan voor een schikking, om juridisch getouwtrek te voorkomen.

Daarnaast kunnen verhuurders en de Belastingdienst ook individuele claims verwachten, wanneer ze niet bereid zijn een collectieve regeling te treffen. Het gaat om honderdduizenden hurende huishoudens. Huishoudens met een bruto inkomen boven de 34.000 euro konden de afgelopen drie jaar al een extra hoge huurverhoging krijgen. Het gaat hierbij niet alleen om het terugvorderen van de te veel betaalde huur, maar ook om het verlagen van de huidige huurprijs. Het huidige huurniveau is immers op onrechtmatige gronden bereikt. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.

Veel middeninkomens hebben enorme huurstijgingen gehad. ‘Dit zijn middeninkomens die vaak niet terecht kunnen in de vrije sector, en de huurprijs voor hun huidige huurwoning jaar op jaar fors zien stijgen waardoor de huur voor velen onbetaalbaar wordt,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ’Nu blijkt, dat deze extra huurverhoging onrechtmatig is moet dit worden gecorrigeerd. Desnoods door de rechter.’



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.