Bijgewerkt: 18 juni 2024

De Vaderdag van 2024 komt er steeds dichterbij

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
01-06-2024

In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni, dus op 16 juni 2024. Vaderdag is een traditie die in verschillende delen van de wereld wordt gevierd om vaders en vaderschap te eren. Afhankelijk van het land en de regio wordt het op verschillende dagen gevierd.

In Nederland wordt Vaderdag sinds 1948 gevierd op de derde zondag van juni. Typisch op deze dag wordt vaders ontbijt op bed gebracht en worden typisch mannengeschenken gepresenteerd. Internationale Mannendag wordt jaarlijks gevierd op 19 november en werd in 1999 in Trinidad en Tobago geïntroduceerd. De dag en de gebeurtenissen worden ondersteund door verschillende individuen en groepen in Australië, het Caribisch gebied, Noord-Amerika, Azië, Europa, Afrika en de Verenigde Naties.

Vaderdag is een feestdag ter ere van de vader, maar ook van het vaderschap, de vaderlijke banden en de invloed van vaders in de samenleving. In katholieke landen van Europa wordt het sinds de middeleeuwen op 19 maart gevierd als Sint-Jozefdag. In de Verenigde Staten werd Vaderdag in 1910 opgericht in de staat Washington, Verenigde Staten, door Sonora Smart Dodd.

Foto Amstelveen
(Bron AI/Amstelveenweb.com - 2024)

In Nederland wordt Vaderdag sinds 1948 gevierd op de derde zondag van juni

De dag wordt op verschillende data over de hele wereld gehouden, en verschillende regio's handhaven hun eigen tradities om het vaderschap te eren. Sikhs vieren Vaderdag (ਪਿਤਾ ਦਿਵਸ) op 29 december, de verjaardag van Guru Gobind Singh. Vaderdag is een erkende feestdag in Litouwen en sommige delen van Spanje en werd in Italië tot 1977 als zodanig beschouwd. Het is een nationale feestdag in Estland, Samoa en eveneens in Zuid-Korea, waar het wordt gevierd als Ouderdag. De feestdag is een aanvulling op soortgelijke vieringen ter ere van familieleden, zoals Moederdag en, in sommige landen, Broers en zussen en Grootoudersdag.

Eeuwenlang heeft de oosters-orthodoxe kerk de tweede zondag vóór de geboorte aangewezen als de zondag van de voorvaderen om de voorouders van Christus naar het vlees te herdenken, te beginnen met Adam en met nadruk op de patriarch Abraham, tegen wie God zei: 'In uw zaad zullen alle volken van de aarde gezegend worden' - Genesis 12:3, 22:18. Dit feest kan tussen 11 en 17 december vallen. Op dit feest zijn de voorouders van Maria, de moeder van Jezus en verschillende profeten aanwezig.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.