Bijgewerkt: 30 november 2021

De Tweede Wereldoorlog in beeld: 'Het grote 40-45 Boek'

Nieuws -> Informatief

Bron: Uitgeverij Waanders
13-04-2011

Bij Uitgeverij Waanders is een nieuwe boek verschenen, geschreven door René Kok en Erik Somers: 'Het grote 40-45 Boek'

Voor het boek is onderzoek gedaan in het fotoarchief van het NIOD en andere fotocollecties in binnen- en buitenland. “Het is opvallend hoeveel bijzondere en onbekende foto’s er in de archieven te vinden zijn”, vertelt René Kok. Samen met Erik Somers bekeek en beoordeelde hij alleen al de 150.000 oorlogsfoto’s die zich in de archieven van het beeldcollecties van het NIOD bevinden. Veel daarvan komen uit privécollecties.

40-45 Amstelveen
(Bron Uitgeverij Waanders - 2011)

De omslag van het 'Het Grote 40-45 Boek'


Er zijn opmerkelijke opnamen bij die door Duitse soldaten werden gemaakt. Door de aandacht te richten op amateurfoto’s uit privébezit en familiealbums ontstaat een meer onverbloemde kijk op de Tweede Wereldoorlog. In het verleden domineerden vooral propaganda-, pers- en legerfoto’s het beeld van de oorlog. Het Grote 40-45 Boek is een aangrijpend fotoboek, op ‘tafelformaat’, van 370 pagina’s en met ruim 400 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Een aantal foto’s is te beschouwen als beeldiconen van de oorlog. Veel afbeeldingen zijn nooit eerder gepubliceerd.

Oorlog  Amstelveen
(Bron Beeldbank WO2 / NIOD - Wolf und Tritschler - 2011)

In 1934 was in Duitsland de Hitlergroet ingevoerd. De groet, die gepaard ging met de woorden Heil Hitler, had een sterke symbolische functie


Het boek is onderverdeeld in thema’s als ‘Overwinning’, ‘Nederlaag’, ‘Verzet en terreur’, ‘Dagelijks leven’ en ‘Kind in oorlog’. Vooral uit particuliere bron komen de laatste tijd steeds meer oorlogsfoto’s ter beschikking. Zo blijken Duitse soldaten hun diensttijd in het bezette Nederland en aan de fronten voor het eigen fotoalbum te hebben vastgelegd. Met hun eenvoudige camera fotografeerden zij onder meer de inval in Nederland. Hierdoor is nu een beter beeldverslag van de meidagen van 1940 te geven.

Oorlog  Amstelveen
(Bron Beeldbank WO2 / NIOD - G. H. Krüger - 2011)

Student G. H. Krüger reed op de fiets vanuit zijn woonplaats Castricum naar Rotterdam om met eigen ogen de gevolgen van het bombardement te zien. Met zijn Voigtländer-camera fotografeerde hij een geïimproviseerde terras te midden van de verwoestingen in Rotterdam, mei 1940


Bijzonder zijn de zogenaamde vensterbankfoto’s; foto’s die heimelijk achter ramen en gordijnen werden gemaakt van bijvoorbeeld het afvoeren van Joden. Openlijk fotograferen van dergelijke gebeurtenissen durfden burgers in bezet Nederland niet. De foto’s zijn pas veel later na de oorlog weer opgedoken. Verrassend in dit boek is het grote aantal kleurenfoto’s.

Oorlog  Amstelveen
(Bron Beeldbank WO2/NIOD - 2011)

Vijf dagen na de Duitse inval, op 27 juni 1941 vond een massademonstratie plaats op het Amsterdamse IJsclubterrein (nu het Museumplein). Gelokt door de aankondigingen op de affiches, zoals 'Het uur der eindbeslissing voor Europa is aangebroken' en 'Mit Adolf Hitler in ein neues Europa' stroomde het plein vol met duizenden nationaal-socialisten en een klein aantal nieuwsgierigen. Rijkscommissaris Seyss-Inquart was de belangrijkste spreker


Zowel in Nederland als daarbuiten werd de oorlog met de toen pas uitgevonden kleurenfotografie vastgelegd. Het tot nu bestaande zwart-wit beeld van de oorlog verandert er door. De opnamen in kleur brengen de historische werkelijkheid dichterbij. Het boek bevat uitvoerige bijschriften die de foto’s in de historische context plaatsen en ingaan op de herkomst en maker van de foto. Het Grote 40-45 Boek is een visuele geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog.

Oorlog  Amstelveen
(Bron WO2/NIOD-Fotodienst BS-Delft - 2011)

Delft, 8 mei 1945. De Fotodienst BS-Delft legde uitvoerig vast, hoe de bevolking het recht in eigen handen nam bij het opbrengen van meisjes en vrouwen die omgang met Duitsers hadden, of daarvan slechts verdacht werden. Het waren vooral opgeschoten jongens, die met een welhaast satanisch genoegen de schaar, tondeuse en de kwast met teer hanteerden. Meisjes en vrouwen werden kaalgeknipt en met teer een hakenkruis op het hoofd gezet


Boekinformatie ISBN: 978 90 400 7746 3 Prijs: € 49,95 Illustr: ca. 400 in kleur en zwart/wit. Omvang: 368 pagina’s. 23 x 29 cm Editie: gebonden. Verkoopinformatie:

Het boek Het Grote 40-45 Boek is te bestellen in de webwinkel van Uitgeverij Waanders: www.waanders.nl , in de boekhandel, bij BOL.com en via alle bekende boekensites. Meer weten? Kijk op www.hetgrote4045boek.nl voor een voorpublicatie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS