Bijgewerkt: 4 maart 2024

De Stelling van Amsterdam staat 25 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie NH
30-03-2021

De Stelling van Amsterdam is erfgoed van wereldformaat: uitzonderlijk én onvervangbaar. De bijzondere verdedigingsring die bestaat uit van 46 forten, dijken en sluizen staat sinds 1996 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Stelling deze titel kreeg. 


Het Fort bij Spijkerboor is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen aan de Westdijk van de Beemster, bij Spijkerboor in de Nederlandse provincie Noord-Holland tussen Krommenie, Castricum, Alkmaar en Purmerend, tussen de snelwegen A7, A8 en A9


De UNESCO-status wordt nationaal en internationaal gezien als een grote waardering. ‘Werelderfgoed’ betekent onder andere dat een monument extra bescherming krijgt én kan rekenen op meer aandacht van toeristen. Andere monumenten die ook deze status hebben zijn onder andere de Chinese Muur, het Great Barrier Reef en de Acropolis. Noord-Holland heeft nog meer werelderfgoed: Droogmakerij de Beemster, de grachtengordel en de Waddenzee. 

Gedeputeerde Zita Pels markeert dit bijzondere moment op Fort van Hoofddorp. Femme Hammer, initiatiefnemer van Fort van Hoofddorp, vertelt over deze verborgen schat van de Haarlemmermeer.Verborgen in het groen. De Stelling is onderdeel van het landschap met zijn watermanagementsysteem en de militaire werken. Vaak zichtbaar maar soms ook verborgen in het groen. Een aantal forten ligt er verlaten bij, maar heel veel hebben de afgelopen jaren een echte make-over gekregen. Zij kregen een nieuwe functie en werden bijvoorbeeld omgebouwd tot restaurant, sauna of bezoekerscentrum. Heel veel ondernemers, vrijwilligers en organisaties zetten zich in om dit erfgoed te beschermen, te verduurzamen én te ontwikkelen. Zij geven de Stelling een nieuwe toekomst!  Wie de Stelling wil leren kennen, kan forten bezoeken en deelnemen aan activiteiten. Wandel - en fietsroutes wijzen diegenen de weg die een deel van de linie willen ontdekken. 

Toekomst. Dit jaar wordt mogelijk besloten of de Nieuwe Hollandse Waterlinie – als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam – op de lijst van UNESCO komt. Dan wordt de Stelling dus een groot Unesco Werelderfgoed samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kijk voor meer informatie op de website Stelling van Amsterdam.  Meer informatie over de Stelling van Amsterdam is ook te lezen in het magazine &Holland van de provincie Noord-Holland. Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.