Bijgewerkt: 20 april 2024

De Oranje gekleurde internationale dag tegen geweld

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
26-11-2019

Internationaal is de 25ste november een dag waarbij stilgestaan wordt tegen geweld en men wil opkomen voor de  mensenrechten evenals de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Het gaat om in beweging komen, bewustwording en belangenbehartiging. Zo ook in Amstelveen en om een steentje bij te dragen werden drie kerken in een oranje gloed gezet, aangezien de kleur oranje de kleur van optimisme is.

Rond 17.30 ging de redactie van Amstelveenweb.com daarom richting de St. Urbanuskerk, alwaar Floor Gordon (D66) wethouder van Emancipatie en discriminatie een speech zou houden en de toren in oranje zou laten kleuren. Er kwamen veel mensen uit de omgeving naar de kerk, maar ook een aantal raadsleden. Ook Tjapko Poppens, de burgemeester van Amstelveen kwam net op tijd aangefietst om de gebeurtenis bij te wonen. Om 18.00 uur nam Floor Gordon het woord. Ze zei:

'Iedereen hartelijk welkom en in het bijzonder de Soroptimisten uit Amsterdam-Buitenveldert, Amstelveen en de president van de Unie van Soroptimisten. Een heel bijzonder persoon, Anne-Marie Vreman heel hartelijk welkom, zij heeft een nauwe verbondenheid met onze gemeente. De Soroptimisten zetten zich al bijna honderd jaar in voor vrouwen en meisjes en de rechten in de wereld. Vandaag wordt er internationaal stil gestaan bij  geweld tegen vrouwen en meisjes en dat is een heel zwaar onderwerp, waarvoor het niet makkelijk is om aandacht voor te vragen. We willen vaak denken dat het ver van ons bed gebeurt, kind huwelijken, allerlei andere narigheden en toch is het ook veel dichter bij huis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon (D66) wethouder van Emancipatie en discriminatie en Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen drukken op de rode knop en de St. Urbanuskerk krijgt een oranje gloed


Er is nog heel veel huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes in Nederland en dan heb je het over fysiek geweld, mentaal geweld, seksueel geweld en wat daarbij heel belangrijk is, is dat er heel veel schaamte is en heel vaak doen vrouwen en meisjes daar geen melding van. Vandaag willen wehierbij op een positieve manier met een positieve kleur stilstaan. Oranje is de kleur van optimisme en ook nog eens een hele bijzondere kleur voor Nederland. We willen niet alleen aandacht vragen, maar ook vrouwen en meisjes oproepen om als ze daarmee te maken krijgen het vooral te melden. Schaam je nou niet daarvoor, meld het wel want geweld stopt nooit vanzelf. We hebben allemaal instanties die daarbij helpen zoals Veilig Thuis, maar er zijn er meer. Het belangrijkste is dat je het bespreekbaar maakt en dat geldt ook voor de mensen uit de directe omgeving, die kunnen we ook helpen. Ik ken mensen uit mijn directe omgeving, vrouwen die te maken hebben gehad met geweld, ook soms zeer ernstig geweld, verkrachting.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De deelnemers van de actieavond voor de St. Urbanuskerk


Op het moment dat dit dichtbij komt en je ziet het in je eigen omgeving, dat mag niemand overkomen. Daar vragen we aandacht voor op een hele mooie manier hier bij de Urbanuskerk, onze geliefde Urbanuskerk. Ik kijk er vanuit mijn werkkamer de hele dag op uit en het is een bijzonder iconisch monument van Amstelveen en die gaan we oranje uitlichten met een druk op de knop samen met de burgemeester. Ik ben heel blij dat het nog net paste in de drukke agenda en nog mooier dat we samen op de knop kunnen drukken. Daarmee is het niet allen de wethouder Emancipatie maar ook de burgemeester van Amstelveen die het belang van dit onderwerp onderstreept.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De oranje St. Urbanuskerk


Burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens nam even het woord over en zei dat hij zich  alleen maar bij de woorden van Floor Gordon kon aansluiten: 'Ik wil benadrukken dat deze dag niet voor niets gekozen is om het thema bespreekbaar te maken en te houden, juist omdat het vaak in de directe omgeving is. Weet dat bij de gemeente allerlei instanties hierbij kunnen helpen en we moeten het niet alleen bij deze dag houden, maar ook daarbuiten aandacht voor blijven vragen. Iedereen doet er toe en u heeft allemaal recht op een veilige leefomgeving en daar proberen wij ons steentje aan bij te dragen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De oranje Dorpskerk


Floor en Tjapko telden met de aanwezigen van 10 tot 0 af en drukten toen op de knop, waarna de hele St. Urbanuskerk in een prachtige oranje gloed stond, het licht van Optimisme! Na deze handeling verzocht Floor alle aanwezigen op de trappen bij haar en de burgemeester te komen staan voor een groepsfoto. En zo geschiedde. Wilde men nog een drankje samen drinken en wat napraten dan kon dat in het Noorddammercentrum en anderen zoals de redactie van Amstelveenweb.com togen nog even naar de Dorpskerk op het Dorpsplein. De gezamenlijke ondernemers aldaar wilden ook hun steun betuigen en hebben de Dorpskerk in Optimistisch Oranje gezet. Even verderop stond ook de St. Annakerk al in oranje gloed wat natuurlijk een prachtig gezicht was en is voor de filerijders op de A9. Zo kwam een einde aan de dag tegen geweld. Wilt u meer weten kijk dan bij Unie van de Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.



Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De oranje St. Annakerk


De organisatie is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie voor vrouwen die zich inzetten voor de vrede en in het bijzonder voor de verbetering van het leven van vrouwen en meisjes, in lokale gemeenschappen en over de hele wereld. In dit geval kwamen de leden van de Soroptimistclub Amsterdam-Zuid/Amstelveen de actie ondersteunen en werd de kerk met lichtstralers fel oranje gekleurd. De naam 'Soroptimist' werd bedacht door het combineren van de Latijnse woorden soror 'zuster' en optima 'beste', en kan worden opgevat als 'beste voor vrouwen.' Lees meer over het thema: Orange the World Campaign van de UNESCO.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.