Bijgewerkt: 21 januari 2022

De Nationale Zorgreserve wordt in Nederland opgericht

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
06-10-2021

Hugo de Jonge de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, schreef op 5 oktober 2021 in een brief (pdf 6 pagina’s) over de oprichting van de Nationale Zorgreserve met ongeveer 2.000 inzetbare zorgpersonen in Nederland.

Uit de brief: 'Vanaf maart 2020 stonden vele oud-zorgprofessionals op om te doen wat nodig was: bijspringen in de zorg. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor. Hun inzet illustreert hoe belangrijk het is om in tijden van crisis te beschikken over een reserve voor de zorg. Ik zie een Nationale Zorgreserve als crisisfaciliteit die kan voorzien in de behoefte aan tijdelijke, snel inzetbare zorgcapaciteit bij crises. Het besluit waar en wanneer de Nationale Zorgreserve wordt ingezet is in dit voorstel voorbehouden aan de huidige en toekomstige crisis- en pandemische paraatheidinfrastructuur.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2019)

Hugo de Jonge (CDA) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Samen met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Veiligheidsregio's en de GGD-GHOR onderzoek ik hoe deze aansluiting van de Nationale Zorgreserve op de huidige en toekomstige crisis- en pandemische paraatheidinfrastructuur kan worden vormgegeven. Hiermee wordt voor de Nationale Zorgreserve helder wanneer en waar er mogelijk extra zorgcapaciteit geleverd met worden.'

Ik koers op een Nationale Zorgreserve van ca. 2.000 reservisten. Hiervoor heeft het Kabinet bij Prinsjesdag € 5 miljoen structureel vrijgemaakt vanaf 2022. De werving van zorg reservisten gebeurt via de reeds lopende nationale campagne naar aanleiding van de motie van de leden Pieter Heerma en Wilders en via de searchopdracht naar zorg reservisten door uitzend- en wervingsbureaus. In aanvulling daarop ga ik in gesprek met de brancheorganisaties over een oproep aan hun leden om - in het geval bij hun werkzame zorgprofessionals ervoor kiezen de zorg te verlaten of met pensioen gaan - deze mensen te wijzen op de Nationale Zorgreserve.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.