Bijgewerkt: 6 december 2021

De Maand van de Filosofie met Joke J. Hermsen in de bibliotheek

Nieuws ->

Bron: Bibliotheek Amstelland
30-03-2017

In de Maand van de Filosofie is Joke J. Hermsen te gast in bibliotheek Stadsplein Amstelveen. Zij dompelt u onder in de melancholie en duisternis van de onrust en toont u tevens de veerkracht om daar weer uit te komen aan de hand van denkers als Hannah Arendt en Ernst Bloch. Wat is er nodig om de melancholie ‘gezond’ te houden? In haar essay onderzoekt Joke Hermsen het kantelpunt, waarop de mens nog net over voldoende moed, daadkracht en hoop beschikt om over het verlies heen te stappen en een nieuwe verhouding tot de wereld en zichzelf te zoeken. Wat is er nodig voor deze veerkracht van het denken, die ons dezer dagen steeds vaker lijkt te ontbreken?

Foto Amstelveen
(Foto Tessa Posthuma de Boer - 2016)

Schrijfster en filosofe Joke Johannetta Hermsen


Joke Johannetta Hermsen (1961) studeerde filosofie en letteren in Amsterdam en Parijs. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur. In 1993 promoveerde Hermsen aan de Rijksuniversiteit Utrecht op de literair-filosofische ideeëngeschiedenis Nomadisch narcisme en was daarna als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Tilburg. In 1998 debuteerde zij bij De Arbeiderspers met Het dameoffer, een paar jaar later gevolgd door Tweeduister (2001). Haar essaybundel Heimwee naar de mens (2003) werd genomineerd voor de Socrateswisselbeker, het beste filosofische boek van 2003.

De avond met Joke Hermsen Melancholie van de onrust is op donderdag 13 april 2016 van 20.15 uur tot 22.00 uur in bibliotheek Stadsplein en is i.s.m. Boekhandel Libris Venstra. Prijs: € 12,50 en voor bibliotheekpashouders: € 10.

Maand van de Filosofie? Door heel België en Nederland worden filosofische programma's, lezingen, debatten en festivals georganiseerd. Er verschijnt een essay, de Socratesbeker wordt uitgereikt aan het beste filosofieboek en eens in de twee jaar wordt een nieuwe Denker des Vaderlands uitgeroepen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.