Bijgewerkt: 6 december 2023

De Internationale Dag van de Arbeid in 2014

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia / PvdA
01-05-2014

Vandaag, donderdag 1 mei 2014, is het de Internationale Dag van de Arbeid. Het is een viering van de internationale arbeidersbeweging en is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Vaak worden op deze dag demonstraties en marsen georganiseerd door de werkende mensen en hun vakbonden. Het wordt ook officieel gevierd in vele andere landen van de wereld. 1 mei is een nationale feestdag in meer dan 80 landen, behalve in NederlandGeschiedenis

De Internationale Dag van de Arbeid is de herdenking van het 1886 Haymarket bloedbad in Chicago, toen een onbekende persoon een dynamiet bom gooide naar de politie tijdens een openbare bijeenkomst, Het bloedbad vond plaats op dinsdag 4 mei 1886, op de Haymarket Square in Chicago. Het begon als een demonstratie ter ondersteuning van de stakende arbeiders, waar er werd geijverd voor de 8 urige werkdag, meer loon en beter arbeidsrecht.

De bomaanslag en het daaropvolgende vuurgevecht resulteerde in de dood van 8 politieagenten van vriendelijk vuur en een onbekend aantal burgers. In de internationaal bekende juridische procedures die volgden, werden acht anarchisten berecht voor moord. Vier mannen werden veroordeeld en geëxecuteerd en één pleegde zelfmoord in de gevangenis. Maar tijdens de vervolging werd duidelijk, dat geen van de verdachten de bom had gegooid.

In 1889 werd, tijdens het eerste congres van de Tweede Internationale in Parijs voor 100ste verjaardag van de Franse Revolutie en de Exposition Universelle, na een voorstel van Raymond Lavigne, opgeroepen tot internationale demonstraties als gevolg van de Chicago protesten. 1 mei werd formeel erkend als een jaarlijks terugkerend evenement. Deze dag ligt aan de basis van de wetten rond weekendrust en de 8 urige werkdag en werd later, na de Tweede Wereldoorlog, een doorbetaalde vrije dag. Bij deze vieringen wordt nog vaak het strijdlied De Internationale gezongen.


Bijeenkomst 1 mei over Europa in Amstelveen

Wordt de vrede in Europa bedreigd? Dat is het thema van de 1 mei-bijeenkomst 2014 van de PvdA afdelingen Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. De avond wordt gehouden in het café van Boekhandel Venstra, Stadsplein 102 in Amstelveen. Het begint om 20.00 uur.

Wij hebben onze partijgenoot Harry van den Bergh gevraagd om vanuit zijn rijke ervaring als voormalig Internationaal Secretaris van de PvdA, Tweede Kamerlid en Europarlementariër, de recente ontwikkelingen in Europa te analyseren. Harry behoort tot de generatie die, zoals veel oudere partijgenoten, de ontwikkeling van het naoorlogse Europa zelf heeft meegemaakt en in bepaalde perioden van zijn carrière daar ook zelf nauw bij was betrokken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Drs. Harry van den Bergh (1942) gemeenteraadslid van PvdA-Amstelveen tijdens de raadsvergadering op 22 april 2014


Wij hebben hem gevraagd voor ons de ontwikkelingen rond de Krim vanuit een historisch perspectief te analyseren: de Koude Oorlog, het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de spanningen tussen verschillende etnische groepen en het opkomend nationalisme. Het belangrijkste voor ons is, wat wij als sociaaldemocraten van deze ontwikkelingen kunnen leren en hoe wij kunnen blijven bijdragen aan een vreedzame en democratische samenleving in ons gezamenlijk Europa.

Er is uiteraard gelegenheid om Harry te bevragen, of kort in debat te gaan. We sluiten de avond af met een drankje en een hapje. Boekhandel Venstra is zeer goed bereikbaar door de ligging naast het busstation Amstelveen en de parkeergarage van het winkelcentrum. Bent u echter slecht ter been, dan kunt u gebruik maken van onze ‘Rode Taxi’. Bel 06-1391 4732 (Maaike Lürsen) en we zorgen, dat u er bij kunt zijn.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.