Bijgewerkt: 31 januari 2023

De Handwegkerk wordt verbouwd tot appartementen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
28-10-2018

Het plangebied van het project Oostelijke Poeloever ligt tussen de Handweg in het oosten, de museumspoorlijn in het westen en omvat onder andere het terrein van het voormalige tuincentrum Konijnenburg in het noorden en de Handwegkerk en de pastorie in het zuiden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het gebouw van de Handwegkerk op 28 oktober 2018


De gemeenteraad van Amstelveen heeft op 14 februari 2018 het bestemmingsplan vastgesteld en het plan bevat 13 luxe villa’s aan de Poel, 8 statige half vrijstaande herenhuizen aan de Handweg en 14 riante appartementen op de plaats van de voormalige Handwegkerk met behoud van de voorgevel. De pastorie blijft één woning en kan iets worden vergroot. Op de foto van 28 oktober 2018 staat de voorgevel van de Handwegkerk versterkt met een stalen constructie om te voorkomen dat tijdens de sloopwerkzaamheden van de achterkant van het gebouw, niet alles in elkaar stort. Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument, daarom moet de projectontwikkelaar in ieder geval de voorgevel en de kerktoren uit 1899 bewaren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De met stalen constructie versterkte voorgevel van de Handwegkerk op 28 oktober 2018


De gereformeerde gemeente van de Handwegkerk ontleent haar naam aan de straat de Handweg, waarlangs de kerk is gevestigd en had dit gebouw als haar kerkelijk centrum. Haar volledige naam luidt Geloofsgemeenschap rond de Handwegkerk. De geloofsgemeenschap bestaat ruim 130 jaar en kreeg in 1869 een eigen kerkgebouw, waarvan de geschiedenis is te vinden in de rubriek: foto’s en verhalen: kerken: Handwegkerk. In 1899 verhuisde de gemeente naar de Handwegkerk die aan de Handweg te zien is en waar de laatste kerkelijke viering op 7 april 2013 plaatsvond.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.