Bijgewerkt: 28 januari 2022

De 20ste verjaardag van de euro

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
05-01-2022

Verklaring van voorzitter Charles Michel over de 20ste verjaardag van de euro op 1 januari 2022 in de Europese Commissie:

'20 jaar alweer. In veel opzichten voelt het als gisteren. Ik kan me nog de opwinding herinneren toen ik de euro - de bankbiljetten, de munten - voor het eerst ontdekte. De euro is ons geld, onze Europese munt, en het is een concreet symbool van succes dat onze burgers elke dag bij zich dragen, in 19 van de 27 lidstaten, en in de zakken van bijna 350 miljoen burgers.

Dat is een hele reis - de euro heeft een lange weg afgelegd. Het is een echte Europese prestatie. Ik zou zelfs willen zeggen dat de euro een deel is geworden van wie wij zijn en hoe wij onszelf als Europeanen zien. Een deel van onze mentaliteit. Een deel van onze Europese geest. De euro is van ons allemaal, van alle Europese burgers.

Maar de euro is niet alleen een succes binnen onze EU-grenzen. Hij heeft zich ook op het internationale toneel verankerd. En ondanks de crises heeft de euro bewezen veerkrachtig te zijn - een symbool van Europese eenheid en stabiliteit, en dat is nog nooit zo waar gebleken als tijdens COVID-19. De euro heeft gefungeerd als een fundament van stabiliteit. Een stabiele troef voor de Unie. De euro is ook de motor van ons herstel en ontsluit het volledige potentieel van duurzame ontwikkeling, kwaliteitsbanen en innovatie. Een betrouwbare, dynamische en solide munt - een aantrekkelijke euro zal onze strategische autonomie vergroten en onze gedurfde ambities helpen verwezenlijken. Een sterke internationale euro geeft ons meer speelruimte bij onze geopolitieke besluitvorming en biedt ook meer toegang tot de internationale financiële markten.

Versterking van de Economische en Monetaire Unie zal de euro tot een nog aantrekkelijker internationale munt maken. De euro is ook van cruciaal belang om onze groene en digitale transitie te versnellen. De euro is een toonaangevende valuta voor investeringen in klimaatvriendelijke projecten - vandaag wordt ruwweg de helft van de groene obligaties wereldwijd in euro uitgegeven.

En met onze gezamenlijke inspanningen helpen we de enorme investeringen te financieren die nodig zijn om onze economieën te moderniseren voor de 21e eeuw. De euro is ook van cruciaal belang voor onze digitale transformatie. Een digitale euro kan meer kansen bieden voor onderzoek en innovatie. En één ding is duidelijk: er zijn enorme investeringen nodig om onze groene en digitale transitie tot een succes te maken. Daarom is het zo belangrijk dat de bankenunie en de kapitaalmarktenunie worden voltooid.

De euro is de monetaire uitdrukking van onze gedeelde Europese bestemming. En vandaag hebben we een duidelijk kompas: onze planeet beschermen en welvaart genereren door ons klimaat en digitale innovatie. We hebben het talent, de vaardigheden en de passie om dit waar te maken. We hebben dus de middelen en de vastberadenheid nodig om deze ambities te ondersteunen en te verwezenlijken.

Als we onze Europese waarden willen uitdragen, als we het voortouw willen nemen in de grote vraagstukken van de 21e eeuw, hebben we een mondiale munt nodig die past bij onze mondiale ambities. Laten we van vandaag - deze verjaardag - een dag maken die ons engagement voor een collectief Europees optreden nieuw leven inblaast, om onze Economische en Monetaire Unie te versterken en met vertrouwen vooruit te gaan.  

Bon anniversaire! Gelukkige Verjaardag!'

De euro (symbool: €; code: EUR) is de officiële munteenheid van 19 van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Deze groep staten staat bekend als de eurozone of het eurogebied en telt vanaf 2019 ongeveer 343 miljoen burgers. De euro, die is verdeeld in 100 cent, is na de Amerikaanse dollar de grootste en de op één na meest verhandelde valuta op de valutamarkt.

De munt wordt ook officieel gebruikt door de instellingen van de Europese Unie, door vier Europese microstaten die geen lid zijn van de EU, het Britse overzeese gebied Akrotiri en Dhekelia, alsmede unilateraal door Montenegro en Kosovo. Buiten Europa gebruiken ook een aantal speciale gebieden van EU-leden de euro als hun munt. Daarnaast gebruiken wereldwijd meer dan 200 miljoen mensen aan de euro gekoppelde munteenheden.

De euro is zowel de op één na grootste reservevaluta als de op één na meest verhandelde valuta ter wereld, na de Amerikaanse dollar. Per december 2019 heeft de euro, met meer dan 1,3 biljoen euro in omloop, een van de hoogste gecombineerde waarden van bankbiljetten en munten in omloop ter wereld.

De naam euro werd officieel aangenomen op 16 december 1995 in Madrid. De euro werd op 1 januari 1999 op de financiële wereldmarkten geïntroduceerd als een boekhoudkundige valuta, ter vervanging van de voormalige Europese munteenheid (ECU) in een verhouding van 1:1 (US$ 1,1743). Op 1 januari 2002 kwamen de fysieke euromunten en -bankbiljetten in omloop, waardoor de euro de dagelijkse werkingsmunt van de oorspronkelijke leden werd, en tegen maart 2002 had de euro de vroegere munteenheden volledig vervangen. Hoewel de euro vervolgens binnen twee jaar (26 oktober 2000) tot 0,83 US-dollar daalde, is hij sinds eind 2002 boven de Amerikaanse dollar verhandeld, met een piek van 1,60 US-dollar op 18 juli 2008 en sindsdien teruggekeerd naar bijna zijn oorspronkelijke uitgiftekoers. Eind 2009 raakte de euro ondergedompeld in de Europese staatsschuldcrisis, die leidde tot de oprichting van de Europese Faciliteit voor financiële stabiliteit en andere hervormingen om de munt te stabiliseren en te versterken.

Het ontwerp voor de eurobankbiljetten heeft aan beide zijden gemeenschappelijke ontwerpen. Het ontwerp is van de Oostenrijkse ontwerper Robert Kalina een Oostenrijks ontwerper. Er zijn biljetten in de waarden € 500, € 200, € 100, € 50, € 20, € 10 en € 5. Elk biljet heeft zijn eigen kleur en is gewijd aan een artistieke periode van de Europese architectuur. Op de voorzijde van het biljet zijn ramen of poorten afgebeeld, terwijl op de achterzijde bruggen zijn afgebeeld, die de banden tussen de landen van de Unie en met de toekomst symboliseren. Hoewel de ontwerpen geacht worden geen identificeerbare kenmerken te hebben, waren de eerste ontwerpen van Robert Kalina van specifieke bruggen, waaronder de Rialto en de Pont de Neuilly, en werden zij later meer generiek gemaakt; de uiteindelijke ontwerpen vertonen nog steeds zeer grote gelijkenissen met hun specifieke prototypes; zij zijn dus niet echt generiek. De monumenten leken genoeg op verschillende nationale monumenten om iedereen tevreden te stellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.