Bijgewerkt: 22 september 2023

De 11de Veteranendag in Amstelveen in 2016

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen/ Nederlandse Veteranendag
29-05-2016

De jaarlijkse Veteranendag in Amstelveen wordt georganiseerd op zaterdag 11 juni 2016. Die dag is er om 11.30 uur op het voorplein van het raadhuis aan de Laan Nieuwer Amstel een korte officiële ceremonie, waarbij iedereen van harte welkom is. Aansluitend is er van 12.00 – 14.00 uur in het raadhuis een informele ontvangst voor alle in Amstelveen wonende veteranen.

Burgemeester Van ’t Veld: “Leven in vrijheid is een waardevol bezit. Zowel in het verleden als tegenwoordig worden militairen ingezet ten dienste van vrijheid, vrede en veiligheid. Al die militairen en oud-militairen verzetten belangrijk werk onder zware en gevaarlijke omstandigheden. Daarvoor verdienen zij waardering en respect. En dat brengen we graag nog eens extra tot uiting tijdens deze lokale Veteranendag”.

De Amstelveense veteranen kunnen in de komende periode - op basis van de gegevens van het Veteraneninstituut - een persoonlijke uitnodiging voor de lokale Veteranendag en nadere informatie over de invulling daarvan tegemoet zien.

Het openbare programma is als volgt:

11.15 uur - Ontvangst op het voorplein van het raadhuis;

11.30 uur - Toespraak door de burgemeester;

- Een minuut stilte ter herdenking van alle gevallenen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus;

- Voordracht van een speciaal voor de Amstelveense Veteranen geschreven gedicht door stadsdichter Matthijs den Hollander;

- Gelegenheid tot ontmoeting tussen inwoners en veteranen;

De muzikale omlijsting gedurende deze bijeenkomst wordt verzorgd door het Harmonie Orkest Amstelveen. Enkele legervoertuigen van de vereniging Keep Them Rolling zijn op het plein te bezichtigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De 4de Veteranendag vond plaats in Amstelveen op zaterdagmiddag 12 juni 2010, in de Bankrashal. De veteranen en hun echtgenoten werden in de grote sportzaal van de Bankrashal ontvangen door de jazzy klanken van het Amsterdams Dansorkest


De 11de Nederlandse Veteranendag

Een nationaal evenement, waar heel Nederland haar meer dan 117.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De volgende Veteranendag is op zaterdag 25 juni 2016. Op zaterdag 27 juni wordt in aanwezigheid van Z.M. Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert in Den Haag de 11de editie van de Nederlandse Veteranendag gevierd.

Tekenwedstrijd Veteranendag

Het Nationaal Comité Veteranendag ontving bijna 1000 tekeningen van basisscholen uit het hele land. Aan de hand van een gastles van een veteraan, gingen scholieren uit het hele land aan de slag met hun tekeningen over veteranen, vrijheid, democratie, oorlog en vrede. Uit alle inzendingen is de tekening ‘Welkom thuis papa’ van Jill (11) uit Venray gekozen door een vakjury als de beste en mooiste tekening.

De prijs bestaat uit een VIP behandeling voor de hele klas op Veteranendag. Zo zijn ze in de Ridderzaal aanwezig en volgen ze daarna het hele programma. Een selectie van alle ingezonden de tekeningen wordt door de Limburgse schoolklas in boekvorm aan Z.M. Koning Willem-Alexander overhandigd op het Binnenhof. Daarbij is ook veteraan Henk van Straten (97) aanwezig die een speciale gastles in Venray verzorgde. In september 2016 mag de Venrayse klas bovendien meevliegen in een historische Dakota. Net als de winnende tekening van Jill worden ook alle andere tekeningen uit de top 10, tijdens Veteranendag tentoongesteld op het Malieveld.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2015)

Militaire defilé tijdens de 10de Nederlandse Veteranendag in Den Haag op 27 juni 2015


Unifil: Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen

De missie Libanon (UNIFIL) krijgt meer aandacht dan in andere jaren, omdat deze missie 30 jaar geleden werd beëindigd (25 februari 1979 – 6 november 1985). Meer dan 9000 Nederlandse blauwhelmen werden daar ingezet, 9 van hen kwamen om het leven. Unifil richt midden op het Malieveld een grote expo in en loopt vooraan in het defilé in het deel Landmacht. 

Bijzonder is de uitreiking van het nieuwe Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen aan deze veteranen. Dit draaginsigne is recent ingesteld door Minister Plasschaert en komt toe aan alle Unifillers. Een kleine delegatie van vijftien van hen krijgt het draaginsigne uitgereikt op het Binnenhof. 

Bijzonderheden defilé

Het defilé telt ruim 100 detachementen, waaronder afvaardigingen van de krijgsmachtdelen en bijna zestig detachementen met veteranen. In totaal ongeveer 5000 personen. Voor het eerst rijdt ook de Boxer mee, het nieuwe, geavanceerde pantserwielvoertuig van de Landmacht. Het voertuig is ook te zien op het Malieveld. 

Verder lopen er 30 mariniers met hun sloep mee die aandacht vragen voor de Dutch Marines Rowing Challenge. In september roeien ze van Rotterdam via Vlissingen naar Londen om te finishen onder de Tower Bridge. De tocht is ter ere van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers.

Historie van de Nederlandse Veteranendag

Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats rond de geboortedag van Z.K.H. Prins Bernhard der Nederlanden. Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag zorgt voor meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn. Voor meer verhalen van veteranen, informatie over Veteranendag en de overige activiteiten: www.veteranendag.nl . Facebook: @Veteranendag. Twitter: @NLVeteranendag, Instagram. Ook is de Veteranendag-app met informatie over de dag te downloaden in de Apple app-Store en Google Play voor Android toestellen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.