Bijgewerkt: 20 april 2024

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 2022 8,6 % duurder

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
07-07-2022

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 2022 8,6 % duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging op jaarbasis van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) was in juni minder groot dan in mei. Dit zorgde voor een daling van de inflatie. In juni was energie 84 % duurder dan een jaar eerder, in mei was dat 105 %. Naast energie had ook de prijsontwikkeling van kleding een drukkend effect op de inflatie.

Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI. Lees meer over de voortgang  hiervan.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Consumentenprijsindex (CPI) belangrijkste bijdragen aan de jaarmutatie in mei en juni 2022


Grotere prijsstijging voeding. De prijzen van voeding zijn in juni verder gestegen. Voedingsmiddelen waren 11,2 % duurder dan een jaar eerder. In mei was dat 9,1 %. Met name de prijsontwikkelingen van zuivelproducten en vlees hadden een verhogend effect op de inflatie. Ook de meeste andere producten, waaronder graanproducten, oliën en vetten, groente, vis en fruit, werden duurder. Voedingsmiddelen zijn na september 2021 elke maand duurder geworden.

Motorbrandstoffen duurder. Ook de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een opwaarts effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juni 34,8 % duurder dan een jaar eerder, in mei was dit 27,3 %. Voor een liter Euro 95 aan de pomp werd gemiddeld 2,35 euro betaald in juni, in mei was dat 2,19 euro. De prijs van diesel liep op van 1,99 euro in mei naar 2,14 euro in juni. De gemiddelde prijzen van benzine en diesel waren niet eerder zo hoog als in juni.

Inflatie eurozone stijgt verder. Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juni 9,9 % duurder dan een jaar eerder, in mei was dat 10,2 %. De inflatie in de eurozone nam toe van 8,1 % in mei naar 8,6 % in juni.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.