Bijgewerkt: 20 april 2024

China's 12-punts vredesstandpunt over Oekraïne

Nieuws -> Informatief

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China
05-03-2023

China heeft een voorstel van 12 punten gedaan om de vlammen van de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne te doven, die getuige zou kunnen zijn van het gebruik van kernwapens als de escalatie voortduurt. Geen enkele militair/politieke intellectueel had kunnen voorspellen dat de oorlog meer dan een jaar zou duren -meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Volksrepubliek China.

De oorlog heeft al geleid tot enorme slachtoffers en vernietiging van infrastructuur, met name in Oekraïne. Het twaalfpuntenvoorstel van China zou een uitstekend begin kunnen zijn om een einde te maken aan de dodelijkste oorlog na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij heeft China zichzelf mogelijk beperkingen opgelegd met betrekking tot Taiwan.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Xi Jinping (习近平 geboren 15 juni 1953) is een Chinese politicus die heeft gediend als algemeen secretaris van de Chinese Communistische Partij (CCP) en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC), en dus als de belangrijkste leider van China, sinds 2012. Xi is sinds 2013 ook president van de Volksrepubliek China

1. Respect voor de soevereiniteit van alle landen. Het universeel erkende internationale recht, met inbegrip van de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties, moet strikt worden nageleefd. De soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van alle landen moeten daadwerkelijk worden gehandhaafd. Alle landen, groot of klein, sterk of zwak, rijk of arm, zijn gelijkwaardige leden van de internationale gemeenschap. Alle partijen moeten gezamenlijk de basisnormen voor internationale betrekkingen handhaven en internationale eerlijkheid en rechtvaardigheid verdedigen. Gelijke en uniforme toepassing van het internationaal recht moet worden bevorderd, waarbij met twee maten wordt gemeten.

2. De mentaliteit van de Koude Oorlog opgeven. De veiligheid van een land mag niet worden nagestreefd ten koste van anderen. De veiligheid van een regio mag niet worden bereikt door militaire blokken te versterken of uit te breiden. De legitieme veiligheidsbelangen en zorgen van alle landen moeten serieus worden genomen en naar behoren worden aangepakt. Er is geen simpele oplossing voor een complex vraagstuk. Alle partijen moeten, volgens de visie van gemeenschappelijke, alomvattende, coöperatieve en duurzame veiligheid en rekening houdend met de vrede en stabiliteit van de wereld op lange termijn, helpen een evenwichtige, effectieve en duurzame Europese veiligheidsarchitectuur tot stand te brengen. Alle partijen moeten zich verzetten tegen het nastreven van de eigen veiligheid ten koste van de veiligheid van anderen, blokconfrontaties voorkomen en samenwerken voor vrede en stabiliteit op het Euraziatische continent.

3. Beëindiging van de vijandelijkheden. Niemand heeft baat bij conflicten en oorlogen. Alle partijen moeten rationeel blijven en terughoudendheid betrachten, het vuur niet aanwakkeren en de spanningen verergeren, en voorkomen dat de crisis verder verergert of zelfs uit de hand loopt. Alle partijen moeten Rusland en Oekraïne steunen om in dezelfde richting te werken en de directe dialoog zo snel mogelijk te hervatten, om de situatie geleidelijk te de-escaleren en uiteindelijk tot een alomvattend staakt-het-vuren te komen.



4. Vredesbesprekingen hervatten. Dialoog en onderhandeling zijn de enige levensvatbare oplossing voor de crisis in Oekraïne. Alle inspanningen die bevorderlijk zijn voor een vreedzame oplossing van de crisis moeten worden aangemoedigd en ondersteund. De internationale gemeenschap moet zich blijven inzetten voor de juiste benadering van het bevorderen van vredesonderhandelingen, de partijen bij het conflict helpen de deur zo snel mogelijk open te zetten voor een politieke regeling, en voorwaarden en platforms creëren voor de hervatting van de onderhandelingen. China zal in dit opzicht een constructieve rol blijven spelen.

5. Het oplossen van de humanitaire crisis. Alle maatregelen die bijdragen aan het verlichten van de humanitaire crisis moeten worden aangemoedigd en ondersteund. Humanitaire operaties moeten de beginselen van neutraliteit en onpartijdigheid volgen, en humanitaire kwesties mogen niet gepolitiseerd worden. De veiligheid van burgers moet effectief worden beschermd en er moeten humanitaire corridors worden opgezet voor de evacuatie van burgers uit conflictgebieden. Er zijn inspanningen nodig om de humanitaire hulp aan relevante gebieden te vergroten, de humanitaire omstandigheden te verbeteren en snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang te bieden, met het oog op het voorkomen van een humanitaire crisis op grotere schaal. De VN moeten worden ondersteund bij het spelen van een coördinerende rol bij het kanaliseren van humanitaire hulp naar conflictgebieden.

6. Bescherming van burgers en krijgsgevangenen (POW's). Partijen bij het conflict moeten zich strikt houden aan het internationaal humanitair recht, aanvallen op burgers of civiele faciliteiten vermijden, vrouwen, kinderen en andere slachtoffers van het conflict beschermen en de basisrechten van krijgsgevangenen respecteren. China steunt de uitwisseling van krijgsgevangenen tussen Rusland en Oekraïne en roept alle partijen op om hiervoor gunstigere voorwaarden te scheppen.

7. Kerncentrales veilig houden. China verzet zich tegen gewapende aanvallen op kerncentrales of andere vreedzame nucleaire installaties, en roept alle partijen op zich te houden aan het internationale recht, waaronder het Verdrag inzake Nucleaire Veiligheid (CNS), en door de mens veroorzaakte nucleaire ongevallen resoluut te vermijden. China steunt de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) bij het spelen van een constructieve rol bij het bevorderen van de veiligheid en beveiliging van vreedzame nucleaire installaties.

8. Strategische risico's verkleinen. Er mogen geen kernwapens worden gebruikt en er mogen geen kernoorlogen worden uitgevochten. De dreiging met of het gebruik van kernwapens moet worden bestreden. Nucleaire proliferatie moet worden voorkomen en een nucleaire crisis moet worden vermeden. China verzet zich tegen onderzoek, ontwikkeling en gebruik van chemische en biologische wapens door welk land dan ook, onder welke omstandigheden dan ook.

9. Faciliteren van graanexport. Alle partijen moeten het door Rusland, Türkiye, Oekraïne en de VN ondertekende Black Sea Grain Initiative op een evenwichtige en volledige en effectieve manier uitvoeren en de VN steunen om hierin een belangrijke rol te spelen. Het door China voorgestelde samenwerkingsinitiatief inzake mondiale voedselzekerheid biedt een haalbare oplossing voor de wereldwijde voedselcrisis.

10. Stop eenzijdige sancties. Eenzijdige sancties en maximale druk lossen het probleem niet op; ze creëren alleen maar nieuwe problemen. China verzet zich tegen unilaterale sancties die niet zijn goedgekeurd door de VN Securatele Raad. Relevante landen moeten stoppen met het misbruiken van unilaterale sancties en "long-arm jurisdictie" tegen andere landen, om hun aandeel te leveren in het de-escaleren van de Oekraïne-crisis en om voorwaarden te scheppen voor ontwikkelingslanden om hun economieën te laten groeien en het leven van hun mensen te verbeteren.

11. Industriële en toeleveringsketens stabiel houden. Alle partijen moeten het bestaande economische wereldsysteem serieus handhaven en zich verzetten tegen het gebruik van de wereldeconomie als instrument of wapen voor politieke doeleinden. Gezamenlijke inspanningen zijn nodig om de overloopeffecten van de crisis te beperken en te voorkomen dat deze de internationale samenwerking op het gebied van energie, financiën, voedselhandel en transport verstoort en het wereldwijde economische herstel ondermijnt.

12. Bevordering van wederopbouw na conflicten. De internationale gemeenschap moet maatregelen nemen om de wederopbouw na conflicten in conflictgebieden te ondersteunen. China staat klaar om hulp te bieden en hierin een constructieve rol te spelen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.