Bijgewerkt: 5 december 2021

Campagne Geef een boek cadeau gestart bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra/Amstelveenweb
12-02-2020

De Campagne Geef een boek cadeau! ging op 12 februari 2020 van start in boekhandel Libris Venstra. Deze campagne heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Lieuwe, de Kinderburgemeester van Amstelveen en Frank Berkhout (D66) wethouder van Onderwijs presenteren
het campagne boek geschreven door Jan Terlouw: 'Koning van Katoren'


Rond half 11 zou de start van de leescampagne plaatsvinden. De redactie van Amstelveenweb.com, Frank Berkhout (D66) wethouder van Onderwijs, zijn communicatieadviseur, Lieuwe de Kinderburgemeester en Ada Ruiter van Boekhandel Libris Venstra waren wachtende op de leerlingen van groep 8 van basisschool De Horizon. Het duurde even, maar toen kwamen zo’n 30 leerlingen aangelopen en mochten op bankjes en op de grond plaatsnemen. Wethouder Frank Berkhout vroeg eerst even of alle kinderen wel op de foto mochten, aangezien dit ook in de media zou verschijnen. Op één kind na gaven de leerlingen toestemming. Ada nam vervolgens het woord en vertelde over het doel van de campagne, dat iedereen de kans moet krijgen om te kunnen lezen en dat het ook goed is voor de ontwikkeling. Zij legde uit dat de wethouder en Lieuwe de kinderburgemeester nog wat zouden zeggen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Lieuwe, de Kinderburgemeester van Amstelveen deelt de boeken uit aan zijn schoolgenoten


Wethouder Frank Berkhout vertelde ook dat lezen heel belangrijk is en vroeg of de kinderen wisten om welk het boek het ging. Het jeugdboek van 2020, waar de campagne om draait is 'Koning van Katoren' geschreven door Jan Terlouw. Frank vertelde dat deze Jan Terlouw al 88 jaar is en vroeger een vooraanstaand persoon was in de politiek, dezelfde partij D66 als waar hijzelf lid van is. Ook vroeg Frank of er al kinderen waren die het boek hadden gelezen en dat waren er toch al zo’n stuk of 8.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wethouder Berkhout, Lieuwe, de Kinderburgemeester van Amstelveen en Ada Ruiter boekverkoopster bij Libris Venstra
met de leerlingen van groep 8


Ondanks dat zouden zij toch een boek krijgen en toen vroeg hij of Lieuwe nog vragen aan hem had. Lieuwe vroeg of Frank ook vaak las. De wethouder zei dat hij heel veel moest lezen voor zijn functie, maar gelukkig wel snel kan lezen. Als hij met vakantie is leest hij ook wel gezellige boeken. Lieuwe mocht toen een eerste exemplaar aan één van de leerlingen geven en zo geschiedde. Dankzij de gemeente Amstelveen zou in alle scholen van Amstelveen aan leerlingen van groep 8 van basisscholen een gratis exemplaar worden gegeven en dat begon hier. Lieuwe en Frank Berkhout deelden samen aan alle leerlingen een boek uit. Toen werd er nog een groepsfoto gemaakt en kreeg iedereen een bekertje limonade met een koekje en tot slot las Ada Ruiter van de boekhandel nog een stukje voor uit het nieuwe boek.

Foto Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2020)

De omslag van het boek 'Koning van Katoren'. De eerste druk van het boek verscheen in 1971 en de versie van 2020 is 65ste druk


Geven. Voor het doel van de campagne kan men ook ‘geven’ bijvoorbeeld een boek te doneren aan een goed doel. Dat kan in verschillende boekhandels in Nederland, te vinden op de boekhandelwebsites. Voor een heel klein bedrag (€ 2) zijn de boeken te koop in de boekhandel om aan jezelf of aan anderen cadeau te geven. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken, ook de kinderen die om wat voor reden thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Boekhandel Libris Venstra
Stadsplein 102 A
1181 ZM AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.