Bijgewerkt: 2 oktober 2022

CROS: hinderbeperkende maatregelen invoeren op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: CROS
06-07-2009

De leden van de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS) hebben op 6 juli 2009 de Ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu positief geadviseerd over de definitieve invoering van twee hinderbeperkende maatregelen- meldt CROS. De maatregelen komen voort uit de afspraken aan de Tafel van Alders.

Schiphol Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een startende vliegtuig boven de Aalsmeerbaan op Schiphol


De twee maatregelen zijn:

--het vliegen van een vaste bochtstraaltechniek tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep met als doel de hinder als gevolg van de spreiding van het vliegverkeer te verminderen;

--en optimalisatie van de vertrekroutes naar het zuiden van de Polderbaan waardoor er minder hinder in Amsterdam en Amstelveen optreedt.

Beide maatregelen zijn afgelopen anderhalf jaar via een experiment getest en onderzocht op effecten op de geluidshinder en de vliegoperatie. Op basis van deze resultaten adviseren bewoners, bestuurders en sectorpartijen in de CROS beide experimenten definitief in te voeren.

Ochtend wordt gevlogen

De optimalisatie van de vertrekroutes van de Polderbaan naar het zuiden betreft de zogeheten LEKKO/LOPIK-routes over Amsterdam-West en Amstelveen. Als gevolg van het optimaliseren van deze route, waarbij in één bocht gedraaid wordt boven het westelijk havengebied van Amsterdam, neemt de hinder in Amsterdam en Amstelveen af. Omdat de route al vroeg in de ochtend wordt gevlogen neemt ook de slaapverstoring aanzienlijk af.

Lees ook: Met een vaste bochtstraal langs AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.