Bijgewerkt: 25 juli 2024

Burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen nam afscheid van Ouder-Amstel

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Amstelveenweb
15-12-2017

Op 28 maart 2017 verzocht mevrouw Mieke Blankers-Kasbergen, burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel (Ouderkerk), aan zijne Majesteit de Koning om haar per 15 december 2017 eervol ontslag te verlenen uit haar functie - meldde de gemeente Ouder-Amstel op haar website op 5 april 2017. Hoewel haar tweede ambtstermijn van zes jaar nog doorloopt tot september 2019, besloot de burgemeester vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018, plaats te maken voor een opvolger. Dat geeft de opvolger de gelegenheid om de start van de nieuwe gemeenteraad en de vorming van het nieuwe college volledig mee te maken en mede vorm te geven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Bij de ingang naar de feestzaal stond dit schilderij van Mieke Blankers-Kasbergen. Of het een cadeau voor haar is, is niet bekend


Voorgeschiedenis
De gemeenteraad van Ouder-Amstel heeft op donderdag 5 juli 2007 besloten mevrouw M.T.J. (Mieke) Blankers-Kasbergen (Oudewater, 1950) uit Hoofddorp voor te dragen voor benoeming tot burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel- meldde de gemeente in haar persbericht. Zij werd benoemd en volgde waarnemend burgemeester Niek Meijer op, die op zijn beurt is voorgedragen voor benoeming als burgemeester van Zandvoort. Mevrouw Blankers was toen 57 jaar oud en lid van het CDA. Zij was bij de provincie Noord-Holland voorzitter van de gebiedscommissie Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) voor de regio Zuidwest/Rijnland. Sinds 15 maart 2006 was zij raadslid voor het CDA in de gemeente Haarlemmermeer en ook fractievoorzitter van het CDA in de Regioraad Stadsregio Amsterdam (voorheen ROA). Van november 1999 tot februari 2006 was zij wethouder in Haarlemmermeer met als portefeuille onder meer verkeer en vervoer, verkeersveiligheid en volksgezondheid. Van 1975 tot eind 1999 was zij lerares lichamelijk opvoeding en informatica op het St. Nicolaas lyceum in Amsterdam. Vanaf 1970 tot 1973 was lerares Algemeen Vormend Onderwijs op een LHNO (lager huishoud- en nijverheidsonderwijs) school in Utrecht.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Burgemeester Mieke met echtgenoot Jan Blankers


Afscheid
10 jaar later, op dinsdagmiddag 12 december 2017 nam mevrouw Mieke Blankers-Kasbergen tijdens de buitengewone raadsvergadering afscheid van de leden van de gemeenteraad van Ouder-Amstel in de raadzaal van het gemeentehuis. Na deze speciale raadsvergadering konden de burgers van Ouder-Amstel en omstreken in de sporthal Bindelwijk aan de Koningin Julianalaan 16 vanaf 19.30 uur persoonlijk afscheid nemen van Mieke Blankers.

De sporthal was als een heel gezellige feestzaal ingericht met tafels en stoelen voor de senioren en sta-tafels voor de wat jongere of nog sterke garde. Aan weerszijde van de zaal was een bar ingericht en kon men drankjes of koffie krijgen. Op tafel stonden nootjes en olijven. Alles dus heel goed verzorgd, maar dat mag natuurlijk ook wel voor zo’n burgemeester. Het was vreselijk slecht weer, glibberige natte sneeuw, dus men was wel wat huiverig voor de opkomst, maar die was er voldoende.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De rechter dame informeert een van de gasten over DUO+
Dit is een jonge en ambitieuze uitvoeringsorganisatie van en voor de gemeenten Ouder-Amstel (ruim 13.000 inwoners), Diemen (bijna 27.000) en Uithoorn (ruim 29.000), voor professioneel advies en uitvoering in het belang van de lokale burgers en bedrijven.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De gasten staan met een lekker drankje in de hand, rustig te wachten tot het hun beurt is om Mieke gedag te zeggen


De burgemeester schreed rond 19.30 uur met echtgenoot Jan en kinderen Bart en Monique over de rode loper de zaal binnen en knikte en wuifde naar alle bekende gezichten. Bijna meteen vormde zich een rij bij Mieke Blankers en echtgenoot om haar de hand te schudden en afscheidswoorden uit te wisselen. Voor iedereen nam ze de tijd, wel lastig voor de wachtenden, maar die lieten later op hun beurt de volgende ook weer wachten. En vooral na zo’n slippende glibberige tocht naar de sporthal wilde je natuurlijk ook wel even aandacht.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ineens kwamen de Havenzangers binnen en werden de mannen van de brandweer, die net bij Mieke stonden te praten, opzij gezet, want het koor kreeg voorrang.


Op een gegeven moment kwam al zingende het Ouderkerksch Gedempt Havenkoor de zaal binnen en zong op de wijs van het Twents Volkslied een lied voor Mieke:

Daar ligt tussen Mokum en Nieuw-Amstelveen
aan d' Amstel ons mooi Ouderke..e..erk
Daar wilde zij als Burgemeester wel heen
dat leek haar wel intressant  we..e..r..k.

Zij houdt er de Wet en zij leidt er de Raad,
zij pleegt overleg en raakt nooit  uitgepraat,
Zij kni..ipt er een lint en zij schu..u..dt er een hand
en staat elke week in de Kra..a..nt
Met een gulle lach in de Kra..a..nt.

Maar na net tien jaar komt de tijd van vertrek,
oh Mieke je gaat ons verla..a..ten.
Jij was altijd in voor een duchtig gesprek,
kunnen wij jou niet meer bepra..a..ten ?

Hoe moet Ouder-Amstel vooruit  zonder jou?
jij dompelt ons Havenkoor in diepe rouw.
Wij zingen ten la..a..nge le..e..ste
oh   Mieke het Allerbeste
Bedankt en het Allerbeste.Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De burgemeester zingt samen met echtgenoot en anderen het lied mee.
Dochter Monique, 2de van rechts moest van Mieke ook naar voren komen om mee te zingen.


De dirigent meldde Mieke, dat ze nog nooit een burgemeester hebben gehad die met hen mee ging zingen. Elke keer als dat voorkwam hebben ze zeer gewaardeerd. Het leuke was ook, dat toen de burgemeester de zaal binnenkwam ze meteen aan haar voorlichter vroeg of het Havenkoor ook zou komen en dat moest hij ontkennend beantwoorden op verzoek van het koor. Het was daarom een enorme verrassing toen het koor wel binnenkwamen en dat was ook heel goed te zien aan het gezicht van Mieke. Het Havenkoor was niet voor niks gekomen, want samen met de burgemeester stonden ze met de hele groep op het kleine podium en zongen uit volle borst het zeer lange lied: ‘Mooi Ouderkerk’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Zoon Bart stond aan de zijkant en was blij dat hij niet mee hoefde te zingen en zich bezig kon houden met een video opname!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Mieke met haar cadeau: een halsdoek met beschilderd klompje


Vervolgens mocht Mieke Blankers het podium niet af, want ze moest nog een lied meezingen, 'Ouder-Amstel, heerlijk plekje aan de boorden van de Amstel.' Daarna kreeg zij van één van de koorleden, namens het hele koor natuurlijk, een boeren halsdoek met een ringklompje, beschilderd met het wapen van Ouder-Amstel, om de halsdoek mee vast te zetten. Als afsluiting werd het Bye Bye lied voor Mieke gezongen, waarna tot slot iedereen van de Havenzangers een dikke zoen kreeg van de burgemeester.

Bye Bye Mieke:
Wij zongen voor U met veel plezier
Bye - bye mijn beste Mieke
En brachten hopelijk wat vertier
Valt er nog meer te wensen?

Refrein: Bye- bye,   bye-bye,
bye- bye, bye- bye Bye- bye mijn beste Mieke
Bye-bye, bye-bye, bye- bye, bye- bye
Wij gaan nu afscheid nemen.

Wij vonden het leuk om hier te zijn
Bye - Bye mijn beste Mieke
Én zingen tot afscheid dit refrein
Wij gaan nu afscheid nemen.

Refrein: Bye- bye,   bye-bye,

Tot ziens mevrouw tot ziens mijnheer
Bye - Bye mijn beste Mieke
Wij zien U graag nog eens een keer
Wij gaan nu afscheid nemen.

Refrein   2 X


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

En toen was het echt Bye bye Mieke voor het Ouderkerksch Gedempt Havenkoor


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Burgemeester Mieke houdt een korte speech voor de gasten


Daarna nam burgemeester Mieke Blankers de microfoon en sprak een ieder toe. Ze zei onder meer:

'Lieve Mensen, ik zeg het maar even zo vanaf het podium. Ik ben net op het verkeerde been gezet, want ik vroeg: komen de Ouderkerkse Havenzangers nog? En men zei, nee die komen niet, want het is zo slecht weer. Nou ik was helemaal teleurgesteld, dus ik vind het zo leuk, dat jullie hier toch nog even komen zingen. Maar ik wil alle bezoekers die hier zijn iedereen bedanken, dat jullie gekomen zijn. Ik dacht er komt niemand want het is zo slecht weer, maar dat valt reuze mee. Dus ik wil iedereen bedanken, de brandweer, de politie, alle mensen van de organisatie, ontzettend bedankt voor de medewerking. Ik heb 10 fantastische jaren gehad in Ouderkerk, ik moet eigenlijk zeggen Ouder-Amstel, want het is meer dan Ouderkerk. En dat er een paar mensen zijn van Elieser waardeer ik heel erg. Bedankt voor jullie komst en ik hoop, dat jullie nog even blijven want ik ga straks nog even rond. '

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Een echtpaar gekleed in prachtige klederdracht, nam uitgebreid afscheid van de burgemeester


Ondertussen konden de aanwezigen genieten van heerlijke hapjes die werden rondgebracht en natuurlijk weer een drankje erbij. Er kwam ook nog, naast de vele bezoekers, een Surinaams echtpaar, prachtig gekleed in een Afrikaans kostuum, vanwege een feest, waar ze net vandaan kwamen. Zij waren elk jaar aanwezig op de herdenkingsbijeenkomst van Elieser. Dit was een man van Afrikaanse oorsprong die als slaaf in 1610 naar Nederland kwam. Elieser wordt jaarlijks herdacht door de Surinaamse en de Joodse gemeenschap in Ouder-Amstel bij de Joodse Begraafplaats. De burgemeester benoemde hen speciaal even in haar korte speech, omdat zij hun aanwezigheid op haar afscheid zeer waardeerde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Na de samenzang gaat het afscheid nemen weer gewoon door


Het werd een gezellig afscheidsfeest voor Mieke Blankers, want nadat de rij mensen afscheid van haar had genomen, ging zij her en der aan de tafels nog even een praatje maken. Thuis kan zij later samen met haar echtgenoot Jan eens rustig alle cadeaus bekijken die ze mocht ontvangen. En als het een sombere dag is, kan ze haar boeken, waar de aanwezigen van de afscheidsreceptie een woordje in konden schrijven, op haar gemakje gaan lezen en mijmeren over de tijd die zij als burgemeester van Ouderkerk heeft gewerkt en alle ontmoetingen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

De burgemeester krijgt een mooi fotoboek aangeboden. Eén van de vele cadeau's die zij mocht ontvangen


De redactie van Amstelveenweb.com vond het erg leuk om te zien hoe hartelijk Mieke Blankers altijd op hun aanwezigheid reageerde en zij wensen haar een hele mooie nieuwe levensperiode toe.

Nieuw aangestelde burgemeester
Mevrouw drs. Joyce Langenacker is benoemd tot burgemeester van Ouder-Amstel. De benoeming gaat in op 19 december 2017. Mevrouw Langenacker (47 jaar) is lid van de PvdA. Zij is sinds 2014 wethouder van de gemeente Haarlem en daarvoor sinds 2006 raadslid in dezelfde gemeente. Mevrouw Langenacker volgt mevrouw M.T.J. Blankers-Kasbergen (CDA) op. Op dinsdag 19 december 2017 vindt de raadsvergadering plaats, waarin mevrouw Langenacker officieel wordt geïnstalleerd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.