Bijgewerkt: 14 juli 2024

Boek 'Welkom in Het Tuindorp Randwijck' in herziene uitgave

Nieuws -> Informatief

Bron: Dolf van den Bos / Amstelveenweb
16-03-2021

5e druk van een dik boek over Randwijck
Er is een prachtige herziene druk verschenen van het boek ‘Welkom in Het Tuindorp Randwijck’. Het samengesteld en geschreven door Dolf van den Bos, die is opgegroeid in Amstelveen. Dolf vertelde in 2019 aan Amstelveenweb.com: 'In december 1987 kwamen wij wonen in Amstelveen. Onze oudste dochter Claudine was net geboren. We kwamen vanuit Amsterdam (Olympiaplein) weer terug naar de gemeente, waar ik was opgegroeid. De wijk Randwijck leek ons kindvriendelijk. Onze drie dochters zijn hier aangenaam opgegroeid. De tennisbaan achter onze achtertuin was al direct een bron voor bijzondere verhalen en in de loop der jaren heb ik veel meer leuke aspecten aan Tuindorp Randwijck ontdekt. Het ontstaan, details in de bouw, de namen van de straten, verloren gegane accenten van de bouwers etcetera. Ik heb toen besloten om mijn ontdekkingen langs deze weg maar eens op papier te zetten'.

Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

Dolf met een exemplaar van de eerste druk van 'Het Tuindorp-Randwijck'


Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

Cover van de 5de druk

Het is inmiddels 2021 en Dolf heeft het 400 pagina’s tellende boek uitgebreid met 140 extra pagina’s. Voor zijn eerste boek raakte hij geïnspireerd door een luchtfoto die hij op internet vond. Daarop was hun huis aan de Catharina van Clevelaan in aanbouw te zien. En zo begon hij met schrijven en al gaandeweg kreeg hij veel informatie van mensen te horen, zocht foto’s op in het Stadsarchief Amsterdam, maar dat ging voor deze vijfde druk veel makkelijker vanwege de beeldbank Amstelveen. In dit boek staan honderden foto’s, ansichtkaarten, plattegronden en andere afbeeldingen, waardoor het een beeld geeft over de geschiedenis tot en met het heden van Tuindorp Randwijck. De exploitatie, de opbouw van de wijk, uitleg over de polder, de architecten, de ligging ten opzichte van Schiphol, de bruggetjes en de sloten en nog veel meer. Bij elke herdruk zijn aanvullende bijlagen verschenen, want Dolf pretendeert niet dat het volledig is. Hij noemt zichzelf een archivaris en is inmiddels ook bekend als ‘STADS-ontdekkingsreiziger’. Hiervoor heeft hij een aantal jaar geleden een opleiding gevolgd en sinds vorig jaar is hij voor Amstelveen de ‘DORPS-ontdekkingsreiziger’. Zijn deskundigheid is gericht op Randwijck en maakt op maat gemaakte wandelingen. Zelfs voor makelaars leidt hij mensen rond, die zich eventueel in Randwijck willen vestigen.

Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

Dolf heeft in de vijfde druk ongeveer 50 QR-code’s toegevoegd. Zo kunnen mensen al lezend
door het boek met hun smartphone een QR-code bij een artikel scannen, om extra informatie
(ook video’s) snel te kunnen bekijken

Boek bestellen?
De vijfde druk ‘Welkom in het Tuindorp Randwijck’, bestaat uit 540 bladzijden en kost € 75,-. Het is op inschrijving te bestellen door een mail te sturen naar dolf@planet.nl, maar ook te bestellen bij Boekhandel Blankevoort en zodra de winkel weer open mag ook in te zien. Degenen die in het bezit zijn van eerdere drukversies kunnen de nieuwe hoofdstukken gratis downloaden via www.DORPS-o.nl

Ansichtkaarten bestellen?
Dolf werd tijdens het schrijven van zijn boek direct ‘verliefd’ op afbeeldingen van de Warnersbrug, zoals hij er vroeger uitzag.  Hij nam het initiatief om de Warnersbrug weer in zijn oude glorie te herstellen, want zo wordt de brug niet alleen veel mooier, maar ook de verkeerssituatie voor met name fietsers wordt veel veiliger. Om de inspanningen te ondersteunen kunt een set van 25 oude ansichtkaarten van Randwijck in vroeger tijden aanschaffen. Er zijn nog slechts een paar sets beschikbaar. De achterzijde van de kaarten is voorzien van een korte beschrijving van de afgebeelde locatie maar verder volledig beschrijfbaar. Een set van 25 ansichtkaarten kost € 30. Daarvan gaat 100% naar de Stichting voor de Warnersbrug. 

Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

De set van 25 oude Ansichtkaarten in het klein

U kunt de set ansichtkaarten bestellen door € 30 (of een veelvoud daarvan als u meer sets wilt bestellen) over te maken naar NL09INGB.000.872.3068 t.n.v. Stichting Warnersbrug onder vermelding van ‘set ansichtkaarten’ en uw huisadres.” Er is ook een andere manier om mee helpen de brug te reconstrueren, namelijk door één of meer virtuele bakstenen te doneren à € 10,- per stuk. Dit bedrag gaat volledig naar de Stichting Warnersbrug. U kunt eenvoudig doneren via de website www.warnersbrug.nl
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.