Bijgewerkt: 22 september 2023

Bibliotheek Amstelland organiseert een online collegereeks over ethiek

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
23-03-2022

De Bibliotheek Amstelland organiseert in april 2022, de maand van de filosofie,  samen met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) een collegereeks voor senioren over ethiek: een zoektocht naar goed handelen.

De reeks wordt gegeven op vier donderdagen en bestaat uit vier op zichzelf staande colleges. Tijdens de colleges neemt studentdocent Lette de mensen mee in de wondere wereld van filosofie. Ze gaat in gesprek over uiteenlopende onderwerpen, samen halen ze kennis op, en delen ze ervaringen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Buste van Aristoteles (384. v.Chr.-322. v.Chr.). Marmer, Romeinse kopie naar een Grieks bronzen origineel van Lysippos uit 330 v.C.; de albasten mantel is een moderne toevoeging


In het eerste college – De gulden middenweg wordt gekeken naar wat ethiek is en gaan we terug naar het oude Griekenland van Aristoteles.

In het tweede college - Het meeste geluk kijken we naar het utilitarisme en wat dat precies inhoudt. We staan stil bij vragen zoals “Is geluk meetbaar?” en “Is het ene soort geluk beter dan het andere?”. In college drie - De absolute plicht gaan we terug naar het 18de-eeuwse Pruisen om de plichtethiek van Kant te bekijken. Wat voor regels moeten we volgen om moreel te handelen? In het laatste college - Genot als hoogste goed bespreken we het hedonisme aan de hand van het gedachtegoed van Epicurus. We zullen zien dat volgens hem juist een behoudende levensstijl uiteindelijk voor het meeste genot zal zorgen.

Collegereeks Ethiek: een zoektocht naar goed handelen. De colleges vinden plaats via het programma Zoom. Data: donderdag 7, 14, 21 en 28 april  2022. Tijd: 14.30-15.30 uur. De toegang is gratis, wel graag vóór 1 april aanmelden. Eén kaartje geeft toegang tot alle vier de colleges. Meer informatie en aanmelden op de website www.debibliotheekamstelland.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.