Bijgewerkt: 18 mei 2024

Bezoek de 13de Amstellanddag op 2 juni 2019

Nieuws -> Informatief

Bron: Beschermers Amstelland
02-05-2019

Op zondag 2 juni 2019 organiseert Stichting Beschermers Amstelland voor de 13de keer de Amstellanddag. Doel van de Amstellanddag is om meer bekendheid te geven aan dit waardevolle eeuwenoude natuur- en cultuurhistorische landschap, waar de Amstel zich doorheen slingert en tot diep Amsterdam in steekt. We laten zien hoe belangrijk het is om deze Groene Long te beschermen. De Stichting Beschermers Amstelland zet zich in dat het gebied gevrijwaard blijft van verstedelijking en het landschap duurzaam en natuur-inclusief wordt beheerd.

Hiervoor is actieve steun nodig van bewoners en recreanten. Als u ook een bijdrage wilt leveren wordt dan donateur van onze stichting (www.beschermersamstelland.nl ).

Op 2 juni is er veel te doen, te beleven en te zien in Amstelland. Deuren openen zich en gasten worden op meer dan 50 locaties hartelijk ontvangen. Natuur, cultuurhistorie, kunst, culinair: alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. De opening zal om 10.00 uur op Wester-Amstel plaatsvinden. U bent van harte uitgenodigd. De burgemeester van Ouder-Amstel, Joyce Langenacker, zal de opening verrichten met muziek van de ACCUfanfare uit Amsterdam en dans door de jeugddansgroep uit Ouderkerk. Daarnaast zal een column worden uitgesproken door Saskia van Loenen (bekend van o.a. Vroege Vogels en NRC). De toekomst van Wester-Amstel is nog steeds onzeker. We hopen op positief nieuws op de Amstellanddag. Het zal een groot verlies zijn als deze buitenplaats niet meer voor publiek toegankelijk is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wijngaard 'De Amsteltuin' tijdens de 12de Amstellanddag op 3 juni 2018


Nieuw is dit jaar een bezoek aan de lokale zuivelfabriek in Ouderkerk aan de Amstel, die een dezer dagen zal starten. De coöperatieve fabriek is opgericht door 20 boeren uit Amstelland. Naast melk zorgen zij ook dat Amstelland een mooie en veilige broedplaats is voor veel weidevogels. Er is een heuse melkproeverij op 2 juni.

Nieuw is eveneens de aandacht voor bodemdaling in de polders, een belangrijk issue in de klimaatdiscussie. Op boerderij Polderzicht in de Ronde Hoep wordt in het veld uitgelegd wat bodemdaling betekent en hoe bodemdaling in de praktijk kan worden tegengegaan. Nieuw is ook een bezoek aan de Rijke Weidevogelboulevard in de Bovenkerkerpolder. De Vogelbescherming geeft uitleg en wat de relatie is met de boeren in de polder. Verder kunt u weer bij verschillende boeren terecht voor een rondleiding en is er de poldersafari met uitleg over weidevogelbeheer. Er zijn diverse wandelingen in de Ronde Hoep.

In Nes aan de Amstel kunt u de St. Urbanuskerk bezichtigen en de toren beklimmen. In Ouderkerk aan de Amstel, de ‘hoofdstad’ van Amstelland, kunt u prachtige culturele bezienswaardigheden zoals Beth Haim, de Joodse begraafplaats en museum Amstelland bezoeken. Verspreid door het gebied laten kunstenaars in hun atelier hun werk zien en zijn siertuinen te bezoeken. Ook voor kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Kortom voor ieder wat wils! Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en het gemaal Stadwijck of aan de overzijde van de Amstel bij Tuinpark Amstelglorie.

Kijk voor het totale programma en de kaart op www.beschermersamstelland.nl . Verder zijn we actief op social media, zie onderaan dit bericht. Vanaf begin mei is de kaart met activiteiten en het programma voor 2 juni te downloaden. De beste manier om van Amstelland te genieten is per fiets. De pontjes varen de hele dag op de Amstellanddag. Volg Stichting Beschermers Amstelland ook op social media: Instagram: @beschermers_amstelland Facebook: @stichtingbeschermersamstelland Twitter: @StichtingBesch1Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.