Bijgewerkt: 29 februari 2024

Beste wensen uit Vancouver

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
01-01-2011

Sinds een paar jaar heeft de redactie van Amstelveenweb contact met oud-Amstelvener Jaap (alias) Jack de Jong en zijn vrouw Lou. Jaap is in de jaren 50 geëmigreerd naar Vancouver, Canada, zoals vele Nederlanders.

We sturen regelmatig een e-mail naar elkaar, want Jaap voelt zich nog steeds een Amstelvener en hoewel zijn Nederlandse taalkennis wat afneemt, probeert hij allerlei zaken in het Nederlands uit te leggen, over verschillende onderwerpen in het verre land. Hij stuurde onder andere foto’s van beren in de straat, of een cougar (soort poema) op het balkon, prachtige natuurfoto’s, allemaal dingen die in Canada, vooral naast de hoge bergen, niet zo vreemd zijn.

Jaap en zijn buren Nick en Maureen van ’t Schip zijn de beste vrienden van elkaar in Powell River en ze lezen regelmatig het nieuws uit Amstelveen via het internet. De stad is natuurlijk helemaal veranderd, sinds hij hier woonde met zijn familie, maar de herinneringen laten ze niet meer los. [(Powell River is een stad aan de noordelijke Sunshine Coast in het zuidwesten van British Columbia, Canada. Het grootste deel van de bevolking woont in de buurt van de oostelijke oever van Malaspina Strait, dat een deel is van de grotere Golf van Georgia tussen het Texada eiland en het vasteland. In Powell River wonen 12.957 mensen (2006).]

Het is leuk, dat de website als Amstelveenweb.com heel veel historische gebeurtenissen, oude verhalen, maar ook de nieuwe zaken op internet publiceert, want zo zie je maar, dat is voor veel mensen wereldwijd een schatkist voor het geheugen. Door alle oude zaken opnieuw via de website wereldkundig te maken, worden steeds meer mensen bewust van het feit, dat ze ooit hier woonden en dat het hier hun geboorteland/plaats is en blijft.

Al lang vergeten gebeurtenissen worden door het zien van oude foto’s en het lezen van de verhalen weer opgerakeld en er wordt weer over gesproken in de familiekring. De kennis van dit soort zaken gaat nog een stapje verder, want dan horen de buren het ook en wordt het steeds bekender ook in Vancouver, tussen de vele Amstelveners, dat op internet een website is te vinden, vol met vergeten herinneringen.

Jaap en zijn vrienden komen waarschijnlijk nooit meer naar Amstelveen, maar door de herinnering gaan ze terug in de tijd, toen ze nog jong waren, naar school gingen, samen speelden op de speelplaats, wandeling maakten in het bos en nog vele andere, vooral leuke dingen.

Mount Washington Amstelveen
(Foto De Jong - 2010)

Mount Washington, Canada


Jaap stuurde mij deze foto van Vancouver eiland als een 'beste wensen' kaart voor 2011. Het werd genomen uit de tuin van de familie Van ’t Schip. Recht tegenover ligt de Mount Washington Alpine Resort, waar de meeste sneeuw van de hele wereld ligt: 500 cm hoog! Met deze foto wenst de familie De Jong en Van ’t Schip uit Vancouver iedere Amstelveenweb bezoeker, een gelukkig en gezond Nieuwjaar!

Hartelijke groeten van Jaap.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.