Bijgewerkt: 29 maart 2024

Berichten van de overheid digitaal in de Berichtenbox ontvangen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
11-11-2015

Sinds de start van de campagne rond het verdwijnen van de blauwe envelop van de Belastingdienst, is het aantal mensen, dat hun account activeert op MijnOverheid vertienvoudigd. Gemiddeld worden per dag 12.000 accounts geactiveerd, waardoor bijna 2 miljoen mensen nu hun berichten van de overheid digitaal in de Berichtenbox ontvangen.

De afgelopen weken heeft de Belastingdienst over het verdwijnen van de blauwe envelop veel vragen ontvangen van bezorgde ouderen, of van mensen met oudere familieleden, of kennissen. We hebben nog niet kunnen reageren op al deze vragen, maar daar gaan we wel voor zorgen. Ondersteunend aan de reguliere Belastingtelefoon, is er een speciaal telefoonnummer voor vragen over het digitale berichtenverkeer (0800-2358352). Ook is er inmiddels een speciaal team gestart voor het ondersteunen van mensen met specifieke hulpvragen.



Naast het inrichten van een speciaal belteam, investeert de Belastingdienst ook in het helpen van helpers. De mensen die hun naasten helpen met het activeren van hun MijnOverheid account met Berichtenbox worden daarbij ondersteund bij de belastingtelefoon, of balie, of via belastingdienst.nl/digitalepost. Daar staat ook een printbare folder, zodat informatie gedeeld kan worden met anderen. Om ervoor te zorgen, dat de invoering van het digitale berichtenverkeer goed verloopt, heeft de Belastingdienst Universiteit Twente gevraagd om onafhankelijk en deskundig te monitoren.

Hoewel het voor iedereen noodzakelijk is om de Berichtenbox te activeren, gebeurt het afscheid van de blauwe envelop geleidelijk. De eerste berichtenstroom die volledig digitaal gaat is de voorschotbeschikking Toeslagen in november en december 2015. De berichtenstromen rondom de aangiftecampagne in 2016 worden nog op papier en digitaal verstuurd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.