Bijgewerkt: 14 juli 2024

Belevings- bewegingsterras van het Zonnehuis Westwijk is geopend

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
12-08-2016

Op donderdagmiddag 11 augustus 2016 was het zeer druk in Zonnehuis Westwijk in Amstelveen aan de Jasmijnlaan 2, want het woonzorgcentrum bestaat alweer 5 jaar. Op zondag 8 mei 2011 verliet de eerste groep bewoners het oude Zonnehuis in Amstelveen en verhuisde naar het nieuwe gebouw, Zonnehuis Westwijk in Amstelveen. Het Zonnehuis Westwijk heeft 91 plaatsen verdeeld over 14 kleinschalige woongroepen voor 6 of 7 mensen. Er zijn groepswoningen voor zowel mensen die somatische zorg, als psychogeriatrische zorg nodig hebben.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De ingang van het Zonnehuis Westwijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het is erg druk in de grote zaal van het Zonnehuis Westwijk


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De 'ballonnenman' vermaakt de bewoners met zijn kunsten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Entertainer Rudolf Goedhart speelt op zijn gitaar en zingt en de dames gaan direct dansen


De heer Ed van Beelen, locatiemanager, ontving onze redactieleden en informeerde hen over de viering met de inwoners, hun familieleden en vrienden van het zomerfeest en van het 5-jarig bestaan. Daarnaast zou de beweegtuin op het balkon worden geopend.

In de zaal voorbij de receptie zaten aan alle tafeltjes al mensen die genoten van de liedjes die Roelof Goedhart zong, terwijl hij zichzelf begeleidde op gitaar. Het waren evergreens en Nederlandstalige liedjes, zodat velen deze wel konden meezingen. Ook was er een entertainer die op zeer kunstige wijze ballonbloemen en andere figuren voor de mensen maakte. Het was haast niet te volgen hoe behendig hij dit deed. Als hij dan een ballonbloem weggaf zei hij erbij: ‘schuin afsnijden en in warm water’, maar helaas drong de humor hiervan niet door bij de bewoners. Door de muziek en de ballonman was de sfeer in de zeer warme en benauwde zaal al gezet toen Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg binnenkwam.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ed van Beelen, locatiemanager aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Willemijn Wittekämper tijdens haar toespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De heer Harry Rubens, de voorzitter van de cliëntenraad vertelt over de achtergronden van het terras-project


Iets na de geplande tijd begonnen de toespraken. Na een inleiding van locatiemanager Van Beelen kreeg mevrouw Willemijn Wittekämper, tot december 2015 locatiemanager, tegenwoordig regiomanager bij de Zonnehuisgroep Amstelland, het woord en vertelde dat ze in 2014 een e-mail kreeg van de fysiotherapie in het zorgcentrum, of er een mogelijkheid kon worden gecreëerd om met de bewoners buiten oefeningen te doen. Toen bleek dat er op de eerste etage een groot lege terras in het gebouw was en werd er door Anke Wijnja van Bureau Fonkel samen met de fysiotherapie, een ontwerp gemaakt. Daarna moesten er nog sponsors worden gevonden voor het project en eind 2015 was het zo ver. Er was door alle sponsoren genoeg geld bijeengebracht, waardoor het mogelijk werd om te beginnen met het terras te “bebouwen”. Willemijn bedankte daarom nog eens alle sponsoren bij naam, maar ook de mensen die op een andere manier een bijdrage hadden verleend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg spreekt de mensen toe


Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg vertelde in zijn toespraak, dat het heel fijn is dat in Westwijk dit feest kan worden gehouden. Hij kwam eigenlijk ook om de complimenten van het gemeentebestuur over te brengen en vroeg alle aanwezigen om voor het werk van de medewerkers te bedanken door een applaus. Hij feliciteerde het bestuur van het Zonnehuis Westwijk en bedankte Willemijn Wittekämper voor haar enorme inzet. Daarbij overhandigde hij in de naam van het College B en W Amstelveen, een kist die gevuld was met rosé wijn van De Amsteltuin , heerlijke Amstelveense chocola en bier van de Amstelveense bierbrouwers 'De Naeckte Brouwers' . Tot slot sprak ook nog de heer Harry Rubens, voorzitter van de cliëntenraad, waarbij hij uitleg gaf over de achtergronden van de ontwikkelingen van het terras-project.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het terras waar de bewoners buiten kunnen bewegen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De arm-pols trainer en de houten xylofoon op het terras


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Willemijn Wittekämper regiomanager, de heer Rubens voorzitter van de cliëntenraad, vrijwilligers en wethouder Herbert Raat knippen de linten door in de tuin van het zorgcentrum


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Herbert Raat met de vrijwilligers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mevrouw Nelleke Vogel, de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Zonnehuisgroep Amstelland met de vrijwilligers


Willemijn Wittekämper, wethouder Raat, vrijwilligers en de heer Rubens van de cliëntenraad gingen vervolgens naar buiten, helaas in de regen en knipten de feestlinten door die van beneden naar boven aan het bewegingsbalkon waren bevestigd. Op deze wijze werd het eerste fitness-balkon voor zorgcentrumbewoners officieel geopend; een belevings- en beweegtuin. Op het terras bestaat de belevingstuin uit voelplanten in bakken, bloemen die vlinders met hun geur aantrekken en een fontein en een kruidentuin. De beweegtuin is er om het speelgevoel van de ouderen op te wekken. Zo zijn er een Music Ball, een arm-pols trainer en een grote houten xylofoon geplaatst. Het terras maakt deel uit van de besloten tuin, die zo is ingericht dat ook mensen met dementie er zelf hun weg kunnen vinden, maar ook bewoners met een rollator. Het terras is ontworpen door Bureau Fonkel uit Amsterdam, het bureau ontwerpt buitenruimten voor beleving, beweging en ontmoeting.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Sporttrainer Olga Commandeur in actie
Na het knippen van de linten ging het feest in de zaal weer door, want de bewoners werden wakker geschud door oud-atlete Olga Commandeur, eerder inwoonster van Amstelveen in de jaren 1980. Zij is voor velen bekend door haar dagelijkse presentatie van het TV-programma 'Nederland in Beweging!' Regelmatig geeft ze presentaties, interactieve workshops en clinics in het land om een vitale leefstijl te promoten. De zeer beweeglijke trainer kreeg het voor elkaar met behulp van ritmische muziek, veel mensen uit hun comfortabele stoel te laten komen. Samen met Olga Commandeur trachtte men de arm- en been bewegingen uit te voeren. Maar wie kan nu stil blijven zitten als de ‘Pata-pata’van Miriam Makeba uit de boxen schalt! Tussendoor liepen de medewerkers met heerlijke hapjes rond en werd iedereen nog eens voorzien van een drankje. Het was een hele gezellige bonte middag in het Zonnehuis. Op naar het volgende Lustrumfeest!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.