Bijgewerkt: 19 april 2021

Behandeling in het ziekenhuis moet 150 euro van het eigen risico gaan kosten

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
27-08-2017

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelde op 25 augustus 2017 met een open brief in het Nederlands Dagblad voor om een wijziging van het eigen risico door te voeren. Eenvoudige behandelingen in het ziekenhuis moeten patiënten maximaal 150 euro van het eigen risico gaan kosten. Dit idee oppert de NVZ vooral om het administratieve systeem te vereenvoudigen. Wat echter niet is op te maken uit de brief, is of deze € 150 per behandeling bovenop het eigen risico van € 385 komt, of dat dit op kan lopen tot het maximale bedrag van de eigen risico. FNV Senioren ontvangt veel verontrustende reacties van leden en roept de NVZ op om snel inzichtelijk te maken hoe deze wijziging zich verhoudt tot het huidige zorgstelsel, met betrekking tot het eigen risico.


Het eigen risico is het bedrag, dat u moet betalen als u zorgkosten maakt. U betaalt dus zelf de eerste 385 euro. Pas daarna betaalt uw zorgverzekeraar de kosten

'De NVZ geeft zelf aan, dat ze het systeem wil vereenvoudigen, maar vooralsnog roept het alleen maar vragen op. Er wordt even een instinkbommetje gedropt, zonder expliciete uitleg' zegt Lili Brouwer, bestuurder FNV Senioren. 'Het lijkt er nu op, dat de NVZ vooral haar eigen administratie wil vereenvoudigen, maar wordt het zo ook overzichtelijker voor de patiënt?' Eén van de speerpunten van FNV Senioren is, dat de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft. Senioren vormen immers een hele grote groep patiënten die in de ziekenhuizen belandt. Mede dankzij eerdere wijzigingen in het zorgstelsel, zoals door de bezuinigingen op de thuiszorg en het feit, dat mensen langer thuis dienen te blijven wonen. 'Deze wijzigingen hebben de afgelopen jaren alleen maar voor ellende gezorgd. Door nu weer even een nieuw voorstel naar buiten te brengen, zonder enige doorberekening, vinden wij onacceptabel.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.