Bijgewerkt: 26 september 2023

Banken starten anti geld ezel campagne

Nieuws -> Informatief

Bron: NVB
05-06-2008

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) start vandaag een preventieve online campagne ter bestrijding van de zogeheten ‘money mules’ (geld ezels). Als money mule stel je je bankrekening aan criminelen ter beschikking, in ruil voor een beloning.

Via de ‘transferrekening’ wordt het criminele geld overgemaakt naar buitenlandse rekeningen. Ook jongeren behoren tot de risicodoelgroep die gevoelig is om snel veel geld te verdienen. Zij weten vaak niet dat zij zich inlaten met criminele activiteiten en zelf ook strafbaar zijn. De campagne heeft tot doel hen hiervan bewust te maken.

Prioriteit

'De veiligheid van betalingsverkeer heeft altijd onze hoogste prioriteit', aldus Boele Staal, voorzitter van de NVB. 'Banken investeren aanzienlijk in cybercrime. Tegelijkertijd is deze vorm van fraude ook een maatschappelijk probleem, waarbij de NVB het als haar taak ziet om gezamenlijk met politie en Justitie hierin op te trekken.' In Nederland beperkt deze problematiek zich nog tot enkele gevallen. Op Europese schaal komt het steeds vaker voor.

De NVB kiest voor een onorthodoxe campagne om de serieuze boodschap bij de risicodoelgroep zo effectief mogelijk over het voetlicht te brengen. Hierbij lijkt het of je door ‘crimineel Donny’ geronseld wordt tot money mule. Zowel politie als Justitie en Binnenlandse Zaken hebben zich positief uitgesproken en steunen de campagne. De campagne is tot 18 juni 2008 via banners op diverse websites te zien of via: www.wordgeenmoneymule.nl

donny Amstelveen
(Foto NVB - 2008)

Internetcrimineel Donny opgepakt door politie, justitie en NVB vlnr: Frederik Jansen (FINEC politie), de money mule, Donny de internetcrimineel, Boele Staal (voorzitter NVB), Fred Speijers (officier van Justitie OM)


Wat is een money mule?

Een money mule (letterlijk: geld ezel) is iemand die zijn of haar bankrekening tegen beloning laat misbruiken voor criminele activiteiten. Met uw bankrekening kunnen criminelen gestolen geld namelijk onvindbaar maken voor politie en justitie.

Via internet, spammail of brief worden mensen opgeroepen om een dienst te bewijzen. Iemand vraagt u, soms met een mooi verhaal, of uw bankrekening gebruikt mag worden om geld op te storten. Ze geven uw rekeningnummers waarnaar jij het geld moet overmaken, meestal in het buitenland. Een percentage van het geld mag u houden.

Traceren

Politie en justitie traceren welke bankrekeningen worden gebruikt voor het doorsluizen van crimineel geld. Voor de wet bent u een fraudeur. Zo kunt u achter de tralies belanden. Uw bank zal aangifte doen en komt op een zwarte lijst te staan waardoor u mogelijk geen hypotheek kunt krijgen en financiële instellingen geen zaken meer met u willen doen.

De crimineel werft dus geld, maar omdat hij of zij is meestal onbereikbaar voor justitie, worden in de meeste gevallen de tussenpersonen opgepakt, want deze zijn wel traceerbaar. Het uitlenen van een bankrekening heeft dus zeer vergaande gevolgen.

Externe link:  Fraud Watch InternationalAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.