Bijgewerkt: 25 juni 2024

Bachelors wetenschappelijk onderwijs hebben in 5 jaar diploma

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
06-04-2013

Het aandeel bachelorstudenten in het wetenschappelijk onderwijs, dat binnen 5 jaar het diploma haalt, is sterk toegenomen. Vrouwen studeren nog steeds sneller af dan mannen, maar mannen zijn bezig met een inhaalslag.

Ruim twee derde heeft binnen 5 jaar bachelordiploma

Van de eerstejaars studenten aan de universiteit uit het studiejaar 2007/’08 had 68 procent na 5 jaar het bachelordiploma op zak. Dat is 5 procentpunt meer dan van de eerstejaars uit 2006/’07 en 8 procentpunt meer dan van de eerstejaars uit 2005/’06. Deze stijging volgt op een periode, waarin zowel het bindend studieadvies is ingevoerd, als de harde knip tussen bachelor- en masterdiploma en de – later weer ingetrokken - langstudeerboete.

bachelors Amstelveen
(Bron CBS - 2013)

Aandeel geslaagde bachelors (voltijd-wo en diploma vwo) naar duur


Langstudeerboete?

In juli 2011 was een langstudeerboete aangekondigd. Dit hield een verhoging in van het wettelijk collegegeld in het hoger onderwijs in Nederland, die wordt opgelegd wanneer een student meer dan één jaar langer over de opleiding heeft gedaan dan is toegestaan. Per 1 oktober 2012 is de langstudeerboete met terugwerkende kracht afgeschaft.

Kleiner verschil in studierendement tussen mannen en vrouwen

Bij de vrouwen nam het aandeel, dat binnen 5 jaar het bachelordiploma behaalde toe tot 76 procent van de eerstejaars uit 2007/’08. Dit is 17 procentpunten hoger dan bij de mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen bestaat al langer. De mannen maken echter een inhaalslag, want een studiejaar eerder was het verschil in studierendement nog 20 procentpunten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.