Bijgewerkt: 25 juli 2024

BBA: OV Chipkaart voor Amstelveners vaak duurder dan strippenkaart

Nieuws -> Informatief

Bron: BBA / Wikipedia
20-04-2008

De OV-Chipkaart is voor Amstelveners sinds afgelopen week in veel gevallen duurder dan de strippenkaart. Dit concludeert BBA na een eigen analyse op de tarieven. BBA had hierover eerder al protest aangetekend tegen het Dagelijks Bestuur van de bevoegde Stadsregio Amsterdam. De OV Chipkaart kan thans alleen worden gebruikt in sneltram 51, maar de bedoeling is dat deze binnenkort ook op alle bus/tram lijnen ingevoerd zal worden. Ter illustratie hieronder enkele rekenvoorbeelden:

- Amstelveen Westwijk - Centraal Station

OV-Chipkaart: 2,61 per rit

Strippenkaart: 1,84 per rit

De OV-Chipkaart is aldus 42 % duurder

- Amstelveen Centrum - Amsterdam Amstel

OV-Chipkaart 1,70 per rit

Strippenkaart: 1,38 per rit

De OV-Chipkaart is aldus 23 % duurder

Slechts in enkele gevallen zijn ritjes goedkoper met de OV Chipkaart, zoals van en naar station Amsterdam Zuid/WTC tot Amstelveen Gondel (maar daarna is deze weer duurder, zoals bijv. van Westwijk naar Amsterdam Zuid/WTC).

chipkaart lezer Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De OV-chipkaart lezer op een tramhalte in Westwijk. Op de display staat: Buiten gebruik


Kilometersysteem

De prijswijzigingen van de OV-Chipkaart zijn een gevolg van de invoering van het kilometersysteem. De strippenkaart werkt met een zonesysteem die tot voor kort ook op de OV Chipkaart werd gehanteerd. Alhoewel de tariefsverschillen voor een enkel ritje met de sneltram beperkt lijkt, loopt dit op indien vaker gebruik van de metro gebruik wordt gemaakt.

"Dit komt de aantrekkelijkheid van het Openbaar Vervoer niet ten goede," aldus BBA-woordvoerder David de Jong.  BBA heeft in de commissie Openbaar Vervoer van de stadsregioraad geageerd tegen deze nieuwe tariefstructuur. Volgens het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Amsterdam dienen Amstelveners regionale cohesie te tonen ten opzichte van de andere gemeentes in de stadsregio.

Gezien de nodige veiligheidsproblemen omtrent de OV-Chipkaart, is het de verwachting dat de strippenkaart nog geruime tijd in gebruik blijft.

BBA adviseert Amstelveners goed te kijken naar de kosten bij gebruik van de OV Chipkaart

Alle OV-Chipkaart-tarieven met sneltram 51 zijn terug te vinden op

http://www.gvb.nl/overgvb/nieuws/Pages/kilometertariefmetro.aspx

En strip op een strippenkaart kost 46 eurocent.

Wat is een OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is een vervoerbewijs en betaalmiddel in het Openbaar Vervoer in Nederland dat op 1 januari 2009 in heel Nederland ingevoerd moet zijn.

De OV-chipkaart is een gezamenlijk initiatief van vijf grote openbaarvervoerbedrijven: Connexxion, GVB, HTM, NS en RET. Deze bedrijven hebben samen de joint venture 'Trans Link Systems' (TLS) opgericht om gezamenlijk de introductie van de OV-chipkaart vorm te geven. TLS treedt tevens op als clearinghouse.

Website: OV-chipkaartAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.