Bijgewerkt: 24 juli 2024

Amstelveense woninghuurders in De Olmenhof in de problemen

Nieuws -> Informatief

Bron: Josefien de Bie
26-10-2023

Huurders offeren huis voor Oekraïense vluchtelingen - noodkreet naar de gemeente Amstelveen. Een groep Amstelveense huurders moet komend jaar hun tijdelijke woning verlaten in wooncomplex Olmenstaete. De vrijgekomen woningen zullen worden toegewezen aan Oekraïense vluchtelingen. De huurders doen een dringend beroep op de gemeente voor maatwerk en een oplossing die hen niet dakloos achterlaat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het gebouw De Olmenhof in 2019

De woningmarkt zit al jarenlang muurvast, met Amstelveen als schrijnend voorbeeld, waar de wachttijd op WoningNet inmiddels een schrikbarende 19 jaar bedraagt*. Een groep Amstelveense huurders moet komend jaar hun tijdelijke woonplek in het voormalige verzorgingshuis De Olmenhof verlaten op 1 april 2024, zonder enig vooruitzicht op alternatieve woonruimte.

Tijdelijke huurcontracten onder de leegstandwet worden na een maximale termijn 10 jaar automatisch omgezet in reguliere huurcontracten. Om dit te voorkomen, dwingt de verhuurder de bewoners om per april 2024 hun vertrouwde woningen te verlaten. Het pand zal echter voorlopig niet gesloopt of verbouwd worden; de woningen worden in plaats daarvan toegewezen aan Oekraïense vluchtelingen.Hoewel de huurders begrip tonen voor de noodzaak van onderdak voor vluchtelingen, roepen ze gezamenlijk op voor maatwerk van de gemeente. Ze vragen om begrip voor hun situatie en hopen op een oplossing die hen niet dakloos achterlaat. Deze situatie roept belangrijke vragen op over rechtvaardigheid en gelijke kansen in een tijd van woningnood en crisis, waarin sommigen het dak boven hun hoofd verliezen om anderen een nieuw thuis te bieden. Dit brengt tevens het raakvlak over de opvang van vluchtelingen binnen de gemeente mogelijk in het geding.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.