Bijgewerkt: 5 oktober 2022

Amstelveen in quarantaine

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen/Wikipedia
24-03-2020

Coronacrisis in Amstelveen. De coronacrisis heeft grote economische en maatschappelijke gevolgen, zowel in Nederland (en over de hele wereld) als in Amstelveen. Verschillende instellingen in Amstelveen proberen op allerlei manieren de Amstelveense inwoners zoveel mogelijk bij te staan in deze moeilijke tijd. Op de website van de Gemeente Amstelveen vindt u meer informatie over die initiatieven. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Foto uit de rijdende auto op de hoek Rembrandtweg-Zonnestein in Amstelveen op 23 maart 2020


De redactieleden van Amstelveenweb.com isoleerden zich in de auto en maakten tijdens een lange autorit door de bijna uitgestorven stad in de met prachtige lentezon overgoten straten op maandagmiddag 23 maart 2020 een rondrit. De video van een klein deel van deze rit is gemaakt voor onze stadsgenoten in quarantaine die niet mogen, durven, willen, of kunnen rondwandelen in de buitenlucht. Op deze manier, weliswaar virtueel, kunnen ze ook vanaf hun stoel via hun tablet, of computer een rondje maken door bekende straten en een stukje Amsterdamse Bos van Amstelveen.

Wat is en wat houdt quarantaine eigenlijk in? Quarantaine is een beperking van het verkeer van personen en goederen die bedoeld is om de verspreiding van ziekten of plagen te voorkomen. Quarantaine wordt vaak gebruikt bij personen, die mogelijk zijn blootgesteld aan een overdraagbare ziekte zonder een bevestigde medische diagnose, juist om besmetting te voorkomen. Het is als een medische isolatie van personen, waarbij is bevestigd dat ze zijn besmet met een overdraagbare ziekte die worden geïsoleerd van de gezonde bevolking.Quarantaine kan door elkaar worden gebruikt met cordon sanitaire (waarbij men een ongewenste of gevaarlijke situatie probeert te isoleren door er een beschermende kring rond te leggen). Hoewel de termen verwant zijn, verwijst cordon sanitaire naar de beperking van de verplaatsing van mensen naar of uit een bepaald geografisch gebied, om te voorkomen dat een infectie zich verspreidt. Quarantaine kan worden toegepast op mensen, maar ook op dieren van verschillende soorten.

Een vroege vermelding van isolatie komt voor in het Bijbelse boek Leviticus, geschreven in de 7de eeuw voor Christus of misschien eerder, dat de procedure beschrijft voor het scheiden van besmette mensen om verspreiding van de ziekte onder de Mozaïekwet te voorkomen:

'Als de glimmende vlek op de huid wit is, maar niet meer dan huiddiep lijkt te zijn en het haar daarin niet wit is geworden, moet de priester de getroffen persoon zeven dagen lang isoleren. Op de zevende dag moet de priester hem onderzoeken en als hij ziet dat de pijnlijke plek onveranderd is en zich niet in de huid heeft verspreid, moet hij hem nog zeven dagen isoleren.'

Het woord is afkomstig uit de Venetiaanse taalvorm, die '40 dagen' betekent. Dit is te wijten aan het 40 dagen durende isolement van schepen en mensen als maatregel ter voorkoming van de pest. Tussen 1348 en 1359 heeft de Zwarte Dood naar schatting 30% van de Europese bevolking en een aanzienlijk percentage van de Aziatische bevolking uitgeroeid. Een dergelijke ramp heeft de regeringen ertoe aangezet om maatregelen te treffen om terugkerende epidemieën in te dammen. Venetië nam het voortouw in maatregelen om de verspreiding van de pest tegen te gaan, nadat het in de eerste jaren van de Zwarte Dood (1348) drie beschermers van de volksgezondheid had aangesteld. In 1467 volgde Genua het voorbeeld van Venetië en in 1476 werd het oude leprahospitaal van Marseille omgebouwd tot een pesthospitaal. Het grote isolatiehospitaal van Marseille, misschien wel het meest complete in zijn soort, werd in 1526 op het eiland Pomègues gesticht. Bij de komst van de cholera in 1831 werden enkele nieuwe isolatiehospitalen in de westelijke havens opgericht, met name een zeer uitgebreide vestiging in de buurt van Bordeaux, die daarna een andere bestemming kregen.

Epidemieën van gele koorts verwoestten stedelijke gemeenschappen in Noord-Amerika gedurende de laat-18de en vroeg-19de eeuw. De bekendste voorbeelden zijn de epidemie van 1793 in Philadelphia[16] en de uitbraken in Georgia (1856) en Florida (1888).

Tijdens de grieppandemie van 1918 stelden sommige gemeenschappen beschermende sekwestratie in (ook wel 'omgekeerde quarantaine' genoemd) om te voorkomen dat de geïnfecteerden de griep in gezonde populaties zouden inbrengen.

In de 21ste eeuw zijn mensen die verdacht worden van het dragen van besmettelijke ziekten in quarantaine geplaatst, zoals in de gevallen van de multi-drug-resistente tuberculose - 2007 en Ebola - 2014. Het verplaatsen van geïnfecteerde patiënten naar isolatieafdelingen en zelfquarantaine aan huis van potentieel blootgestelde mensen was de belangrijkste manier waarop de West-Afrikaanse ebolavirusepidemie in 2016 werd beëindigd.

De Volksrepubliek China heeft bij de uitbraak van het coronavirus in 2019-2020 massaal quarantaines ingezet - eerst in de stad Wuhan en vervolgens in de hele provincie Hubei (55,5 miljoen inwoners). Na enkele weken heeft de Italiaanse regering in het hele land (meer dan 60 miljoen mensen) lockdowns opgelegd om de uitbraak van het coronavirus te stoppen, andere landen volgden dit voorbeeld. Sommige landen, waaronder Nederland heeft zichzelf voor een bepaalde periode in quarantaine geplaatst. Hoe de toekomst eruit gaat zien is nu nog onzeker.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.