Bijgewerkt: 4 oktober 2023

Allerzielen Alom in Zorgvlied

Nieuws -> Informatief

Bron: Ida van der Lee
03-10-2007

Allerzielen Amstelveen
(Ida van der Lee - 2007)

Het logo van het Allerzielen project


Zondagavond 14 oktober 2007wordt het project “Allerzielen Alom” uitgevoerd op Zorgvlied van 18 tot 22 uur. De initiatiefnemer is de kunstenares  Ida van der Lee. Het uitgangspunt is om de begraafplaats voor nabestaanden met schoonheid, licht en klank tot een gastvrije ontmoetingsplek te transformeren.  Iedereen kan daar aan deelnemen.

Allerzielen Amstelveen
(Foto Max Linsen - 2005)

Het Allerzielen project in 2005


In 2005 is de eerste editie van Allerzielen gerealiseerd op De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het was een overweldigend succes, zoals bleek uit de vele oprechte reacties die getuigden van de intense beleving en de respectvolle aanpak van Allerzielen. In Noord-Holand wordt dit jaar  Allerzielen Alom uitgebreid naar vijf  gemeenten, Amstelveen - Zorgvlied, Blaricum, Castricum, Purmerend en Schagen.

Voor 2008 en 2009 is al belangstelling getoond vanuit de provincies Utrecht, Noord-Brabant en de gemeente Nijmegen. Hieruit blijkt dat er behoefte is aan nieuwe rituelen langere tijd na de uitvaart.

Rouw staat daarbij niet perse voorop. Het vieren van de doden mag ook feestelijk en bijzonder zijn. Begraaf en gedenkstenen worden met behulp van 45 kunstenaars omgetoverd met vuur, projecties, muziek en zang. Zij stimuleren de nabestaanden om rond het graf een ambiance te creëren waarbij de overledene de hoofdrol krijgt.

Allerzielen Amstelveen
(Foto Wietske van der Klundert - 2005)

Foto van het Allerzielen project in 2005


Voorbeelden: het maken van licht- en herdenkingsobjecten of dia's voor projectie op het graf. Allerzielen Alom wil samen met nabestaanden vieren dat de doden geleefd hebben, dat wij ze gekend hebben, dat ze in ons leven iets betekend hebben. Respect is daarbij natuurlijk de leidende gedachte.

Allerzielen Alom is een project van kunstenaar Ida van der Lee in samenwerking met Projectbureau Zaanstreek, Kunst en Cultuur Noord-Holland en Kunstenaars & Co en de faculteit Religie Wetenschappen van Radboud Universiteit Nijmegen

Meer informatie : www.allerzielenalom.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.