Bijgewerkt: 6 december 2023

Air France-KLM past zich aan de crisis

Nieuws -> KLM

Bron: Air France-KLM
20-11-2009

Op 18 november 2009 is de Raad van Bestuur van Air France-KLM, onder voorzitterschap van Jean-Cyril Spinetta bijeengekomen, om het financieel overzicht over de eerste helft van het boekjaar 2009-10 te controleren.

Spinetta Amstelveen
(Foto Air France - 2009)

Jean-Cyril Spinetta, Air France-KLM President en CEO


In een toelichting op het overzicht verklaarde Pierre-Henri Gourgeon, CEO van Air France-KLM: “Vanaf het begin van de crisis konden we snel reageren en slaagden we erin ons sneller aan de economische realiteit aan te passen dan verwacht. We hebben zowel onze vracht- als passagierscapaciteit drastisch verlaagd en tegelijkertijd onze kosten teruggebracht.

Ons bezuinigingsprogramma wordt regelmatig herzien en sinds het begin van dit boekjaar hebben we ons doel al met € 100 miljoen naar boven bijgesteld tot ongeveer € 700 miljoen. Al deze maatregelen beginnen hun vruchten af te werpen en dat zien we terug in de resultaten. Na grote verliezen in het eerste kwartaal, is in het tweede kwartaal het break-evenpoint nagenoeg bereikt.

Dit resultaat werd zelfs zonder het herstel van de unit opbrengsten en een kostenpost van € 179 miljoen aan brandstof hedges van voor 2009 bereikt. Onze activiteiten hebben zich inmiddels gestabiliseerd waardoor we het aantal personeelsleden binnen de groep kunnen terugbrengen. We hebben een vrijwillige afvloeiingsregeling opgezet voor 1700 banen binnen Air France, die in 2010 van kracht wordt.

Gourgeon Amstelveen
(Foto Air France - 2009)

Pierre-Henri Gourgeon, CEO van Air France met KLM personeel op de luchthaven Amsterdam Schiphol


Aangezien we geen inzicht hebben in het tempo en de mate van het economisch herstel, blijven we ons vooralsnog richten op het terugbrengen van onze kosten. Ons doel is om aan het begin van het volgend boekjaar weer rond het break-evenpoint te opereren. Hierbij wordt het effect van brandstof hedges van voor 2009 niet meegerekend”.

Eerste halfjaar 2009

-Opbrengsten dalen 20%

-Negatief effect brandstof hedges ter waarde van € 430 miljoen

-Gecorrigeerd1 operationeel verlies € 419 miljoen

-Operationeel verlies € 543 miljoen

Tweede kwartaal 2009

- Unit opbrengsten blijven lijden onder de recessie en de daling in het zakenverkeer

-Kostenbesparing compenseert nagenoeg de daling in opbrengsten

-Operationeel resultaat nadert break-evenpoint ondanks aanhoudende negatieve effecten van brandstof hedges

Vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar

De groep blijft zich aanpassen aan de economische omstandigheden door de capaciteit te verminderen. Voor het 2009 winterseizoen is de passagierscapaciteit met 2% teruggebracht en de capaciteit van het vrachtvervoer wordt eveneens naar beneden bijgesteld. Tegelijkertijd wordt het personeelsbestand van Air France-KLM dienovereenkomstig aangepast.

De crisis heeft veranderingen teweeggebracht in het reisgedrag van onze klanten die waarschijnlijk van langdurige aard zijn, zelfs na het herstel van de economie. Wij spannen ons daarom in om onze diensten af te stemmen op de nieuwe realiteit.

De nieuwe 'Premium Voyageur'-klasse van Air France, en de Economy Comfort'-klasse van KLM bieden een uitstekende aanvulling op ons aanbod voor langeafstandsvluchten met een hoogwaardig product dat past tussen de premium- en economy-klassen. Ook zijn we aan de wensen van onze klanten tegemoetgekomen door de producten voor de middellangeafstandsvluchten te verbeteren.

We bieden nu een eenvoudiger en goedkoper product voor vakantiereizigers, en een efficiënter product met meer flexibiliteit, tijdswinst en een aantrekkelijk geprijsde service voor zakenreizigers. Ten slotte wordt het vrachtvervoer geherstructureerd door optimale benutting van de ruimcapaciteit in passagiersvliegtuigen en combivliegtuigen en de efficiëntere inzet van de volledige vrachtvloot.

Al deze maatregelen gaan gepaard met een reorganisatie van een aantal procedures, waardoor we een aanzienlijke verbetering verwachten op de middellange afstandsmarkt. De verwachting is dat het vrachtvervoer in het boekjaar 2011-12 weer terug is op het break-evenpoint.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.