Bijgewerkt: 25 april 2024

Aanzienlijk deel van de provincie Noord Holland was zonder stroom

Nieuws -> Informatief

Bron: AT5, Tennet, Liander, NUON
27-03-2015

Een groot deel van Noord-Holland en Flevoland is getroffen door een grote stroomstoring vanaf 9 uur 30 door een defect in het netwerk van Tennet. Dit heeft ook invloed op onze warmtevoorziening meldt NUON. De warmtevoorziening in Almere wordt nu langzaam hersteld. We werken aan warmte in Amsterdam en Hilversum. Een oplostijd is hiervoor niet te geven. Onze excuses voor het ongemak.

Aanzienlijk deel van Noord Holland was zonder stroom op vrijdagochtend 27 maart 2015 door een storing in 380 kV station Diemen meldt netwerkbeheerder Tennet. De woordvoerder vertelde: 'Wij doen onderzoek naar de oorzaak en stellen alles in het werk om zo snel mogelijk de stroomvoorziening te herstellen'. De spanning op het elektriciteitsnet wordt weer opgebouwd. De stroomvoorziening wordt geleidelijk hersteld. In delen van Noord-Holland is er weer stroom. In Amstelveen was de stroomstoring ook voelbaar, maar ook Schiphol had last van en een aantal vluchten moesten uitwijken naar andere luchthavens.

Foto Amstelveen
(Bron Google Maps - 2011)

Centrale Diemen is een complex van elektriciteitscentrales in de Nederlandse gemeente Diemen. Naast de centrale ligt een uitgestrekt transformatorstation waar diverse hoogspanningsleidingen bij elkaar komen


Het openbaar vervoer heeft veel last van de storing. Trams, metro en het treinverkeer ondervinden hinder. Netbeheerder Liander meldt, dat de stroomstoring naast Amsterdam ook Haarlem, IJmuiden, Beverwijk, Hilversum, Weesp, Alkmaar en Purmerend treft. Een deel van het openbaar vervoer in Amsterdam lag vrijdagochtend plat door de grote stroomstoring. Vooral aan de buitenranden van de stad lag alles stil, zegt een woordvoerder van het GVB. Alle metro's zijn gestrand, maar wel aan perrons, zodat de reizigers eruit kunnen. Van de trams rijdt 80 procent nog wel, aldus de zegsman. 'Die rijden voornamelijk binnen de ring. Daarbuiten staan ze nog wel stil.' – meldt AT5.

Volgens AT5 de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft tentamens van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica die om 13.00 uur zouden worden gehouden, geannuleerd in verband met de stroomstoring in Noord-Holland. De UvA-locatie op het Science Park zit zonder stroom en is vrijdagochtend ontruimd, laat de UvA weten. Zonder stroom is onder andere luchtverversing niet mogelijk. Rond 12.00 uur wordt duidelijk of de tentamens doorgaan die voor later op de vrijdagmiddag op de agenda staan. Het is al wel duidelijk, dat vrijdag geen les meer wordt gegeven op de faculteit.

De politie heeft in Amsterdam extra agenten de straat op gestuurd om onder meer het verkeer te regelen op drukke kruispunten en voor de beveiliging bij bijvoorbeeld grote winkelcentra. Door de stroomstoring hebben de hulpdiensten hun handen vol.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.