Bijgewerkt: 27 september 2023

Aanbieding van Casema met addertjes onder het gras

Nieuws -> Informatief

Bron: Media specialist
22-04-2008

Van onze media specialist

Casema heeft vorige week op 16 april 2008 Amstelveners een aanbieding gedaan om een digitale kabelontvanger te laten kopen voor 15 euro. Voor die 15 euro krijgt men als kabelabonnee een digitale kabelontvanger en een zogeheten DTV-pack waarbij een smartcard zit.

Daarmee kan men enkele zenders extra ontvangen ten opzichte van het gewone analoge kabel tv aanbod, waaronder de goede doelenzender Goed TV, de politieke zender NOS Politiek24, de Britse nieuwszender BBC World News, de Franstalig Belgische zender RTBF Sat, de Franse zender France 2, de Arabische zender Al Jazeera, evenals de Duitse zenders WDR, SWR, NDR en RTL Television en alle regionale Nederlandse zenders. Ook zijn circa 25 extra radiostations te ontvangen die niet (meer) analoog op de kabel zitten. Verder zijn ook tegen bijbetaling pluspakketten af te nemen.

Casema tv Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Casema op de tv


Het aanbod lijkt aanlokkelijk, maar er zitten wel wat addertjes onder het gras die Casema niet vermeldt in haar informatie. Waar Amstelveners tot 1 april nog 10,18 euro voor hun kabeltarief moesten betalen, is dit thans 13,70 euro per maand en per 1 januari 2009 zal dit circa 16 euro per maand worden.

Maar dat is niet alles. Deze zomer voert Casema voor de digitale kabelkijkers een digitale basisbijdrage in van 15 euro voor de eerste smartcard. Met andere woorden, digitaal kijken gaat meer kosten dan analoog kijken. Het gebruik van digitale kabeltelevisie zal dan niet langer zoals Casema in haar documentatie beweert, niets meer kosten dan het standaardpakket.

Alleen diegenen met een kabelinternet of kabel-telefonieabonnement hoeven die 15 euro extra niet te betalen. Aldus zal met het afnemen van de digitale ontvanger in feite het maandtarief minstens 17,15 euro per maand worden (al wordt die digitale basisbijdrage van 15 euro jaarlijks geïnd). En dan is het ineens een nog hoger bedrag en niet kosteloos!

Het is eigenlijk helemaal niet noodzakelijk dat Casema de standaardzenders digitaal op de kabel in een codering stopt, waardoor een smartcard benodigd is om die te decoderen. Er zijn in Nederland ook kabelaars die de standaardzenders digitaal gewoon vrij uitzenden voor elke kabelabonnee, waardoor geen smartcard nodig is en dus ook geen smartcardkosten kunnen bestaan. Immers, als je kabelabonnee bent, betaal je al het standaardtarief en zou je dus ook het digitale pakket behoren te ontvangen in het concept. Casema beweert dat voor haar wel noodzaak bestaat de standaardpakketzenders te coderen, onduidelijk is waarom.

Zonder feitelijk iets aan de dienstverlening te doen verdient het kabelbedrijf naar schatting 7,5 miljoen euro per jaar extra dankzij de invoering van de zogeheten 'digitale basisbijdrage voor de smartcard'. De tariefsverhogingen in Amstelveen levert Casema per jaar nog eens ruim 2,6 miljoen euro op, zonder dat ze iets aan de dienstverlening hoeft te wijzigen.

Tegen de tijd dat de aankomende tariefsverhogingen er komen heet Casema, geen Casema meer. Immers vanaf 16 mei 2008 zal de kabelaar voortaan Ziggo heten, een gevolg van de fusie met Multikabel en @Home, twee andere kabelaars die onderdeel zijn van de zogeheten Zesko Holding.

Het loslaten van het 10,18 euro per maand tarief is - zoals bekend - een gevolg van het in 2003 niet aanzeggen van arbitrage door het Amstelveense College van B en W, en het daarop verliezen van rechtszaken. Naast kabeltelevisie van Casema bestaan ook - andere soms voordeligere - digitale tv-ontvangstmogelijkheden zoals IPTV, DVB-T (Digitenne) en satellietontvangst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.