Bijgewerkt: 24 september 2021

ANBO wil en simpel papieren vaccinatiepaspoort voor ouderen

Nieuws -> Informatief

Bron: Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen
06-06-2021

Ouderen die geen moderne mobiele telefoon hebben of lastig kunnen omgaan met de computer, maken zich zorgen dat ze van de zomer niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen ANBO vindt dat ouderen met een simpel papieren vaccinatiepaspoort moeten kunnen reizen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het gele vaccinatieboek van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur het internationaal bewijs van inenting tegen gele koorts uit 1991


In de plannen voor een Europees coronapaspoort gaat de aandacht nu vooral uit naar een digitale versie, een QR-code in een app op de telefoon. Maar lang niet alle ouderen hebben een moderne smartphone. Ook weten niet alle ouderen hoe zij via een computer de QR-code kunnen downloaden en printen.

Het ministerie van VWS verwacht dat het vaccinatiepaspoort op 1 juli 2021 klaar is. ANBO vreest dat het voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn te ingewikkeld wordt. Terwijl juist ouderen veel reizen en na de coronaperiode behoefte hebben om weer op pad te gaan.  

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Datum en de namen van de inentingen in het gele vaccinatieboek tussen 1992-1995, tegen cholera, hepatitis B en polio


Volgens ANBO is een stempel in het gele boekje – het internationaal geaccepteerde inentingsbewijs - een mooie oplossing, maar nu zetten sommige GGD’en zo'n stempel wel en anderen niet. Dat is verwarrend. De minister moet volgens ANBO gehoor geven aan een motie van de Tweede Kamer, waarin staat dat inentingen tegen corona alsnog moeten kunnen worden bijgeschreven in het gele boekje. Lees meer over: het gele boekje bij de GGD-AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.