Bijgewerkt: 29 maart 2024

830.000 euro voor open en online onderwijs

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
03-05-2015

Een MOOC over big history, een SPOC over wetenschappelijke integriteit en een blended learning omgeving over muziektheorie. Dit zijn voorbeelden van drie nieuwe projecten die nu ontwikkeld gaan worden door Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. Minister Bussemaker (OCW) kent aan 11 projecten subsidie toe vanuit de stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs. In totaal zijn er 45 voorstellen ingediend. 

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Jet Bussemaker, (PvdA) Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Impuls aan kwaliteit en toegankelijkheid

Met deze regeling stimuleert minister Bussemaker de hogescholen en universiteiten om op verschillende manieren, zowel met MOOCs (massive open online courses) als met SPOCs (small private online courses) en blended learning, het open en online onderwijs verder te ontwikkelen. Open en online onderwijs kan een goede impuls geven aan de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Daarom stelt minister Bussemaker tot en met 2018 geld beschikbaar voor deze stimuleringsregeling.

“Open en online onderwijs is een moderne en uitdagende toevoeging op het huidige onderwijs. Ik vind het elf interessante projectvoorstellen en ben benieuwd naar de ontwikkeling ervan. Door bijvoorbeeld blended learning in het muziekonderwijs toe te passen, maak je het voor docenten met een internationale carrière toch mogelijk om hun kennis, tijd- en plaatsonafhankelijk over te dragen aan de studenten,” aldus minister Bussemaker.



De Wetenschappelijke Technische Raad van SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek, heeft alle ingediende voorstellen beoordeeld en een advies aan minister Bussemaker uitgebracht. SURF zal de projecten en de kennisuitwisseling begeleiden en coördineren.

Onderzoek

Naast het ontwikkelen van de 11 projecten start er ook een breder onderzoek naar online onderwijs in Nederland. Dit onderzoek, uitgevoerd door het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, gaat onder andere deze elf projecten in samenhang bekijken om zo inzicht te verkrijgen in de vernieuwing en verbetering van het hoger onderwijs door open en online onderwijs. Op de website van SURF staat een overzicht van alle 11 open en online hoger onderwijsprojecten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.