Bijgewerkt: 3 maart 2024

8094 incidenten tijdens jaarwisseling 2012-2013

Nieuws -> Overheid

Bron: OM / Rijksoverheid / Brandweer Amsterdam-Amstelland
02-01-2013

Jaarwisseling 2012-2013: aantal incidenten nog altijd onacceptabel hoog

Er hebben deze jaarwisseling minder incidenten plaatsgevonden dan vorig jaar in Nederland. Waar vorig jaar landelijk 8457 meldingen werden geregistreerd, zijn dat er dit jaar 8094. Het merendeel van de meldingen betrof vernielingen.

Het aantal incidenten tegen hulpverleners (politie, brandweer en ambulancepersoneel) daalde met een derde: van 110 vorig jaar naar 74 dit jaar, waarvan 61 verdachten direct zijn vastgehouden. Dat blijkt uit het eerste beeld van de jaarwisseling 2012-2013. Landelijk werden 1000 personen aangehouden.

Opstelten Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Ivo Opstelten (VVD) Minister van Veiligheid en Justitie


De jaarwisseling lijkt als je louter naar de cijfers kijkt, relatief beheersbaar. Volgens minister Opstelten zijn de incidenten als mishandeling, vernielingen, brandstichting en geweld tegen hulpverleners nog altijd onacceptabel hoog. De inzet van alle hulpverleners was ook dit jaar weer groot, desondanks was het aantal incidenten nog onaanvaardbaar hoog.

Opstelten benadrukt, dat oud en een nieuw een feest is en hoort te zijn, daar passen dergelijke aantallen incidenten niet bij. Dat betekent, dat we ons op alle fronten moeten blijven inzetten om ervoor te zorgen, dat de jaarwisseling daadwerkelijk een feest is. De definitieve cijfers over het verloop van de jaarwisseling zullen op 11 januari 2013 verschijnen.

Brandweer Amsterdam-Amstelland heeft tijdens de jaarwisseling minder meldingen binnen gekregen dan vorig jaar. Ook het aantal containerbranden liep terug.

Van 31 december 2012 08.00 uur tot 1 januari 2013 08.00 uur heeft de alarmcentrale van de brandweer 270 meldingen verwerkt. Het aantal containerbranden bedroeg 118 in die periode. Wel was er een toename van het aantal personenauto's, dat vlam vatte.

In totaal raakten 18 auto's beschadigd door brand. Het aantal buitenbranden 30, bleef ten opzichte van vorig jaar gelijk. Op oudejaarsdag werden in Amsterdam-Noord brandwachten bestookt met vuurwerk, toen zij een containerbrand kwamen blussen. Hiervan is melding gemaakt bij de politie. Gedurende de jaarwisseling vonden verder geen grote incidenten plaats.

Incidenten in Amstelveen

Ook in Amstelveen waren er een paar incidenten en volgens de meldingen van de brandweer in Jungfrau, aan de Zonnedauwlaan, de Oostelijk Halfrond, de Korianderlaan, aan de Rozemarijnlaan, Praam en aan de dr. Schaepmanlaan waren ondergrondse afvalcontainers in brand gestoken en een bestelwagen is uitgebrand op Uilenstede.


Update 2 januari 2013

Geen supersnelrecht in Amsterdam

Op donderdag 3 januari 2013 is er geen supersnelrechtzitting in Amsterdam, omdat er geen zaken zijn die voor supersnelrecht in aanmerking komen. In 2013 zijn 21 ‘jaarwisseling gerelateerde zaken' geteld tegen 32 in 2012.

De meeste jaarwisseling gerelateerde zaken in Amsterdam hebben te maken met vernieling van goederen. Veel van deze zaken zijn nog in onderzoek. Drie personen uit Frankrijk hebben via ZSM een boete van 200 euro betaald, omdat ze politiemensen hinderden in hun werk.

Een man uit Zwitserland heeft een boete van 750 euro betaald en 250 euro schadevergoeding aan een agent die hij een tik had gegeven die er verder geen letsel aan heeft overgehouden. Aan een vrouw is een taakstraf opgelegd, omdat ze naar een agent heeft gespuugd.

In totaal zitten nog zeven personen vast voor onder meer mishandeling. Twee personen zullen worden voorgeleid bij de rechter-commissaris.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.