Bijgewerkt: 15 juli 2024

80.000 boeken online beschikbaar bij de Koninklijke Bibliotheek

Nieuws -> Informatief

Bron: Koninklijke Bibliotheek
07-04-2013

De helft van 160.000 rechtenvrije boeken uit de 18de en 19de eeuw is gescand en vrij toegankelijk via de websites van de Koninklijke Bibliotheek en Google Books . Op 3 april 2013 presenteerde de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland (KB) en Google Nederland de eerste resultaten van het samenwerkingsproject.

Google gaat 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseren en online presenteren via de KB-webdienst http://boeken.kb.nl. De webdienst, waarin 80.000 boeken volledig en kosteloos te doorzoeken zijn, officieel geïntroduceerd.

Eind 2011 startte Google met het digitaliseren van boeken uit de KB-collectie tot 1870. De collectie omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties uit de 18de en 19de eeuw die van groot belang zijn voor wetenschappers en onderzoekers, zowel binnen het Nederlandse taalgebied als voor de rest van de wereld.

In 2010 tekenden de KB en Google een overeenkomst waarin Google minstens 160.000 boeken uit de KB-collectie digitaliseert. Deze overeenkomst is een aanvulling op de eigen digitaliseringsinitiatieven van de KB. Het betreft Nederlandse publicaties binnen het publieke domein, waarop geen auteursrecht meer rust. De gedigitaliseerde boeken zijn ‘full text’ doorzoekbaar en gratis toegankelijk gemaakt via Google Books en de webdienst http://boeken.kb.nl  .

Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Dit is een goed voorbeeld van publiek-private samenwerking. De KB kan kosteloos een belangrijk deel van haar collectie digitaliseren en Google Book Search verwerft hoogwaardige content. De grote winnaar is het publiek, in het bijzonder wetenschappers, die veel beter toegang krijgen tot de collectie van onze nationale bibliotheek.”

Het boekenproject van de Koninklijke Bibliotheek en Google

Bas Savenije, algemeen directeur van de KB: “De Koninklijke Bibliotheek heeft als nationale bibliotheek van Nederland de verantwoordelijkheid iedereen, overal ter wereld, digitaal toegang te geven tot alle boeken die in Nederland uitgegeven zijn. De Koninklijke Bibliotheek wil daarom alle boeken die in Nederland gedrukt zijn digitaliseren.

Gezien de grote hoeveelheid publicaties die onze collectie rijk is, is dat geen sinecure. De samenwerking met Google geeft ons de kans om het digitaliseringsproces te versnellen, de vindbaarheid van onze collectie te vergroten en te zorgen voor optimale toegang tot, en gebruik van een unieke verzameling van wetenschappelijke, juridische en maatschappelijke werken uit de 18de en 19de eeuw.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Ons gezamenlijke project met de Koninklijke Bibliotheek past binnen ons doel, om zoveel mogelijk boeken ter wereld doorzoekbaar en toegankelijk te maken via het internet en zo te helpen alle kennis beschikbaar te maken. Dat vanaf vandaag de helft van deze historische werken vrij toegankelijk is, is een mijlpaal in de samenwerking met de KB.”

Het scannen neemt in totaal een aantal jaren in beslag. Nadat het scanproces is voltooid, komen de boeken terug in de magazijnen, zodat ze ook weer voor het publiek beschikbaar zijn. Meer informatie over Google Books is beschikbaar op: http://books.google.nl/googlebooks/about.html Meer informatie over de digitaliseringsactiviteiten van de KB is te vinden op: http://www.kb.nl/expertise/digitalisering Bekijk ook het extra beeldmateriaal, wat gedigitaliseerd is.

Google Books?

Google Books (Boeken in het Nederlands) voorheen bekend als Google Book Search en Google Print) is een online dienst van Google Inc. die de volledige tekst van miljoenen boeken en tijdschriften die Google heeft gescand doorzoekt. De boeken werden met behulp van optische karakterherkenning (OCR: Optical Character Recognition) geconverteerd naar tekst en opgeslagen in een digitale database.

De service was voorheen bekend als Google Print, toen ze werd bekend gemaakt op de Frankfurter Buchmesse in oktober 2004. Het Google Library Project, nu ook bekend als Google Book Search, werd aangekondigd in december 2004. Het initiatief, de online toegang naar miljoenen boeken van Google is geprezen voor zijn potentieel en het is de grootste online verzameling van menselijke kennis en bevordert de democratisering van deze kennis, maar het is ook bekritiseerd voor potentiële schendingen van het auteursrecht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.