Bijgewerkt: 2 december 2023

80 % van de gepensioneerden heeft geldzorgen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: ANBO
18-08-2016

80 procent van de gepensioneerden zegt zich zorgen te maken over de financiële situatie. Ruim een derde maakt zich zelfs regelmatig tot vaak zorgen. Dat blijkt uit een enquête  van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1700 respondenten. Directeur-bestuurder Liane den Haan zegt vandaag in het AD: “Hoe hoger de kosten voor zorg, hoe groter de zorgen om de financiële situatie. Dat is ook niet zo gek, want al jaren achtereen staat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden flink onder druk. Ook komende jaar gaan zij er volgens de ramingen wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink. Dit tij moet gekeerd!” 

Foto Amstelveen
(Foto Foto Patricia Steur - 2015)

Liane den Haan algemeen directeur bij ANBO


Verlaag verplicht eigen risico zorgverzekering. Vandaag komen de coalitiepartijen bij elkaar om over de koopkrachtplaatjes van alle Nederlanders te praten. ANBO vindt, dat het kabinet dit jaar met gerichte oplossingen moet komen. “Want economisch herstel is van ons allemaal”, zegt Den Haan. Een van de oplossingen die ANBO voor ogen ziet is het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen verlagen van 385 naar 285 euro. Ook ruim 70 procent van de respondenten ziet deze maatregel zitten. Den Haan: “Dat is een effectieve maatregel die met name gepensioneerden met een laag inkomen en hoge zorgkosten helpt. Wij zouden graag zien dat het kabinet hier werk van maakt.”

Ontzie gepensioneerden met hoge zorgkosten. Als tweede oplossing stellen de senioren voor om de regels van pensioenfondsen te versoepelen, zodat zij makkelijker kunnen indexeren. Op nummer drie staat met bijna 50 procent het verhogen van de netto AOW met bijvoorbeeld 10 euro per maand. Den Haan: “Dit lijkt een goede oplossing, maar is het niet. De AOW is voor iedereen gelijk en bij verhoging profiteren ook mensen met een goed pensioeninkomen hiervan. ANBO wil juist, dat gepensioneerden met een laag pensioeninkomen en hoge zorgkosten, of gepensioneerden met een middeninkomen koopkrachtreparatie krijgen.”

Over deze peiling. Aan deze peiling deden in totaal 1733 respondenten mee. Van hen was 74 % man en 26 % vrouw. Met 45 % lag de gemiddelde leeftijd tussen de 61 en 70 jaar. Het onderzoek liep van 29 juli tot 22 augustus 2016. Lees meer (pdf 20 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.